Med parallelsamfundslovgivningen og øget politisk fokus på at forebygge udsatte boligområder er boligsocial monitorering højaktuelt. Derfor er der et ønske fra flere kommuner om selv at kunne monitorere deres egen boligområder.
Et strategisk monitorerings- og planlægningsredskab
Staten monitorerer ca. 200 af landets almene boligområder på helt særlige ghettokriterier og datatræk, som kommunerne ikke har umiddelbar adgang til. Én gang årligt får kommunerne oplyst hvilke boligområder, der omfattes af statens lister for forebyggelsesområder, udsatte boligområder, parallelsamfund og omdannelsesområder.
Med kommunal boligsocial monitorering kan boligområderne følges løbende og monitoreres på et bredere sæt af socioøkonomiske indikatorer end statens udvalgte ghettokriterier. Samtidig kan kommunerne monitorer på tværs af boligformer i by og land og ikke alene den almene boligsektor. Boligsocial monitorering er således et redskab, der kan løfte det strategiske arbejde med udsatte by- og boligområder i hele kommunen.
Boligsocial monitorering giver et databaseret og geografisk overblik over den socioøkonomiske balance i bosætningen i kommunernes byer og landområder, og kan således fungere som redskab for kommunernes arbejde med at tilrettelægge og planlægge de kommunale velfærdstilbud. Det kan fx være planlægning af sociale indsatser, der kan løfte borgere og lokalsamfund, aftaler om udlejning og boligsocial anvisning med boligorganisationer eller byudvikling og planlægning af hvilke boligformer, der skal etableres i både by og landområder.
KL udviklede i 2015 sammen med Helsingør, Svendborg og Randers kommune en guide til monitorering af udvikling og udsathed i kommunernes boligområder. Guiden giver også inspiration til, hvad man kan opnå med boligsocial monitorering og hvordan en kommune konkret kan arbejde med, at etablere en monitoreringsindsats. Læs mere her:
Boligsocial monitorering - Gode råd før du går i gang
Der er sket meget både på datasiden og ift. den politiske opmærksomhed på udsatte boligområder siden denne guide blev publiceret. Derfor er et nyt projekt sat i søen, som dels opdaterer materialet, dels kommer med eksempler på kommuners anvendelse af boligsocial monitorering findes nedenfor. Læs mere her:
Boligsocial monitorering