Kontakt
Susse Kolster
Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik
Telefon: +45 3370 3823
E-mail: skl@kl.dk
Rammerne for lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel
KL afholdte d. 1. marts et webinar om etablering af kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.
KL har ligeledes udformet en række anbefalinger som indspil til løsning på psykologhjælp til børn og unge med angst og depressive symptomer.
Webinar om den digitale understøttelse af kommunalt tilbud til børn & unge i psykisk mistrivsel.
Se eller gense webinaret på nedenstående link:
Se optagelsen af webinaret d. 28. maj her
Webinar om det faglige indhold og forståelse af det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.
Se eller gense webinaret på nedenstående link:
Se optagelsen af webinaret d. 19. juni her
KL afholder netværksmøde for kommuner om det nye let tilgængelige kommunale tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel i henholdsvis Øst- og Vestdanmark. Bemærk at netværkene kun er for kommunale ledere og medarbejdere med tillknytning til det lettilgængelige tilbud.
Læs mere og tilmeld dig det første møde her:
Lov om ændring af sundhedsloven (etablering af let tilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse) blev vedtaget den 23. maj 2024.
Der er tale om en ændring til sundhedsloven, hvori indsættes et særligt kapitel 36a, der omhandler det let tilgængelige behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.
Loven med bemærkninger, som den er vedtaget den 23.maj kan læses her: Forslag til lov om ændring af lov om sundhedsloven
Kære alle kommuner.
Herunder finder I information om krav til IT-systemer og indhold samt dataindberetning.
Det er aftalt mellem KL og Sundhedsministeriet, at der for det nye kommunale tilbud efter Sundhedslovens § 126a vil blive udviklet en fælleskommunal datastandard, som beskriver de obligatoriske data, som kommunerne skal indberette. Denne datastandard skal afspejles i det fagsystem kommunernes medarbejdere i tilbuddet til enhver tid anvender til deres faglige dokumentation.
Da lettilgængelige tilbud er et tilbud efter Sundhedsloven, stilles der krav til fagsystemet vedr. korrekt dokumentationspraksis jf. journalføringsbekendtgørelsen. I samarbejds- og sundhedsaftaler er der ofte aftalt krav om at korrespondancemeddelelser (KM) skal anvendes i digital kommunikation med praktiserende læger og regioner m.fl. indenfor sundhedsområdet. KM er en Medcom kommunikationsstandard (XDIS/DIS91). Fra 31. maj 2025 kommer en ny version af KM i drift hvor vedhæftede filer kan udveksles indlejret i meddelelsen (CareCommunication).
De fagsystemer der anvendes til dokumentation af borgernes forløb i de lettilgængelige tilbud, skal ligeledes kunne aflevere relevante data til de fælleskommunale indekser og skal derfor KLE-opmærkes.
Den fælleskommunale datastandard er under afklaring og udvikling. Når den er færdigudviklet, vil den blive delt hurtigst muligt med kommunerne og de relevante fagsystemleverandører med henblik på udvikling i fagsystemernes brugergrænseflade. Den fælleskommunale datastandard vil på sigt også blive udstillet på FK Klassifikation, hvor fagsystemleverandørerne fremadrettet vil skulle hente den aktuelt gældende version.
Medarbejderne i de nye kommunale tilbud skal fra 1. januar 2026 kunne registrere de obligatoriske data, i overensstemmelse med den fælleskommunale datastandard, som er aftalt med Sundhedsministeriet, og som vil fremgå af en kommende indberetningsvejledning, direkte i det kommunale fagsystem mhp. på automatisk opsamling og indberetning. Dvs. at for alle borgere som henvender sig til tilbuddet og modtager som minimum en forsamtale, skal der opsamles de obligatoriske data som fremgår af den til enhver tid gældende indberetningsvejledning (som vil blive udarbejdet parallelt med udvikling af den fælleskommunale datastandard) og tilhørende implementation guide (IG).
Det kommunale fagsystem skal kunne indberette data jf. den gældende indberetningsvejledning og tilhørende implementation guide (IG) til den fælleskommunale gateway mhp. videredistribuering til Sundhedsdatastyrelsen.
Det er kommunens ansvar at sikre, at det valgte fagsystem lever op til krav i indberetningsvejledningen.
Der vil blive udviklet en integration til KOMBIT, således hver enkelt kommune kan hente deres egne data (data for egne borgere) lig dem som bliver afleveret til Sundhedsdatastyrelsen. Dette vil ikke kræve særskilt indberetning af kommunerne, men vil ske som led i den samme dataaflevering som udvikles til Sundhedsdatastyrelsen.
Du kan kontakte Morten Bue Rath i KL på 5124 5632 eller mobr@kl.dk
Materialer
Nyhedsbreve