Gå til hovedindhold
Børn og unge
Social

Lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

Rammerne for lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

Indhold

    Opbygningen af et lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel er en del af den politiske aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed (2022).

    Det er aftalt, at kommunerne skal påbegynde implementeringen i 2024, og tilbuddet skal være fuldt implementeret inden 2026. Til drift af tilbuddet er der afsat 247 mio. kr. årligt, som fordeles blandt landets kommuner.

    Tilbuddet skal være gratis og tilgængeligt i alle kommuner, og børn, unge og forældre skal kunne henvende sig uden henvisning. Målgruppen er børn og unge fra børnehaveklassen (5-6 år) til og med det 17. år, der oplever symptomer på psykisk mistrivsel. Det er ambitionen, at det nye tilbud skal forkorte tiden fra, at børn og unge oplever psykisk mistrivsel, til den rette behandling sættes i gang.

    Læs nærmere om målgruppen og tilbuddets elementer i den faglige ramme her:

    Faglig ramme for det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

    Oprettelsen af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel stod øverst på prioriteringslisten i den politiske aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed (2022).

    Psykiatriaftale 2022

    Efterfølgende udarbejdede Sundhedsstyrelsen, Social- og Boligstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet de nationale faglige rammer for tilbuddet i samarbejde med bl.a. KL, Danske Regioner og patientorganisationer. De faglige rammer (2023), kan læses her:

    Faglig ramme for det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel

    Som opfølgning på de faglige rammer, 10-årsplanen for psykiatri (2022) og Aftale om en bedre psykiatri (2023) indgik regeringen, KL og Danske Regioner i foråret 2024 en udmøntningsaftale. Aftalen fastlægger de økonomiske rammer for det lettilgængelige behandlingstilbud og den økonomiske fordeling af midler mellem regioner og kommuner. I aftalen fremgår også vejledende servicemål for afholdelse af forsamtale og screeningssamtale i det lettilgængelige tilbud. Udmøntningsaftalen kan læses her:

    Udmøntningsaftale

    Det lettilgængelige kommunale behandlingstilbud til børn og unge blev forankret i sundhedslovens §126 a, som trådte i kraft den 1. juli 2024. Implementeringsperioden løber fra lovens ikrafttrædelse til den 1. januar 2026, hvor tilbuddene skal være fuldt implementeret i alle kommuner.

    KL høringssvar til vejledning og bekendtgørelse om det lettilgængelige tilbud 

    Den 19. december 2024 sendte Sundhedsministeriet en bekendtgørelse i høring, der beskriver de nærmere regler for indholdet af behandlingstilbuddet og regionsrådets forpligtelser. KL's høringssvar kan læses her: PDF

    Parallelt hertil sendte Sundhedsstyrelsen den 20. december 2024 vejledningen om det kommunale behandlingstilbud i høring. KL's høringssvar kan læses her:

    KL høringssvar vejledning i lettilgængeligt behandlingstilbud

    KL høringssvar vejledning i lettilgængeligt behandligstilbud

    Høring af bekendtgørelse om lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud

    Herunder finder I information om krav til IT-systemer og indhold samt dataindberetning.

    Hvilke krav skal fagsystemet for lettilgængelige tilbud leve op til?

    Det er aftalt mellem KL og Sundhedsministeriet, at der for det nye kommunale tilbud efter Sundhedslovens § 126a vil blive udviklet en fælleskommunal datastandard, som beskriver de obligatoriske data, som kommunerne skal indberette. Denne datastandard skal afspejles i det fagsystem kommunernes medarbejdere i tilbuddet til enhver tid anvender til deres faglige dokumentation.

    Da lettilgængelige tilbud er et tilbud efter Sundhedsloven, stilles der krav til fagsystemet vedr. korrekt dokumentationspraksis jf. journalføringsbekendtgørelsen. I samarbejds- og sundhedsaftaler er der ofte aftalt krav om at korrespondancemeddelelser (KM) skal anvendes i digital kommunikation med praktiserende læger og regioner m.fl. indenfor sundhedsområdet. KM er en Medcom kommunikationsstandard (XDIS/DIS91). Fra 31. maj 2025 kommer en ny version af KM i drift, hvor vedhæftede filer kan udveksles indlejret i meddelelsen (CareCommunication).

    Ny version af KM (medcom.dk)

    De fagsystemer der anvendes til dokumentation af borgernes forløb i de lettilgængelige tilbud, skal ligeledes kunne aflevere relevante data til de fælleskommunale indekser og skal derfor KLE-opmærkes.

    Hvor kan man finde datastandarden?

    Den fælleskommunale datastandard er under afklaring og udvikling. Når den er færdigudviklet, vil den blive delt hurtigst muligt med kommunerne og de relevante fagsystemleverandører med henblik på udvikling i fagsystemernes brugergrænseflade. Den fælleskommunale datastandard vil på sigt også blive udstillet på FK Klassifikation, hvor fagsystemleverandørerne fremadrettet vil skulle hente den aktuelt gældende version.

    Hvornår skal kommunerne indberette data til Sundhedsdatastyrelsen?

    Medarbejderne i de nye kommunale tilbud skal fra 1. januar 2026 kunne registrere de obligatoriske data, i overensstemmelse med den fælleskommunale datastandard, som er aftalt med Sundhedsministeriet, og som vil fremgå af en kommende indberetningsvejledning, direkte i det kommunale fagsystem mhp. på automatisk opsamling og indberetning. Dvs. at for alle borgere som henvender sig til tilbuddet og modtager som minimum en forsamtale, skal der opsamles de obligatoriske data som fremgår af den til enhver tid gældende indberetningsvejledning (som vil blive udarbejdet parallelt med udvikling af den fælleskommunale datastandard) og tilhørende implementation guide (IG).

    Hvordan skal data indberettes til Sundhedsdatastyrelsen?

    Det kommunale fagsystem skal kunne indberette data jf. den gældende indberetningsvejledning og tilhørende implementation guide (IG) til den fælleskommunale gateway mhp. videredistribuering til Sundhedsdatastyrelsen.

    Hvem er ansvarlig for indberetning af data til Sundhedsdatastyrelsen?

    Det er kommunens ansvar at sikre, at det valgte fagsystem lever op til krav i indberetningsvejledningen.

    Skal data indberettes til andre end Sundhedsdatastyrelsen?

    Der vil blive udviklet en integration til KOMBIT, således hver enkelt kommune kan hente deres egne data (data for egne borgere) lig dem som bliver afleveret til Sundhedsdatastyrelsen. Dette vil ikke kræve særskilt indberetning af kommunerne, men vil ske som led i den samme dataaflevering som udvikles til Sundhedsdatastyrelsen.

    Hvem kan jeg kontakte med spørgsmål om datastandard og -indberetning?

    Du kan kontakte It-Arkitektur & Standarder. Se kontaktinformation nedenfor.

    Netværksmøder d. 3. og 7. marts 2025

    KL afholder for anden gang netværksmøder for kommuner om det nye lettilgængelige kommunale tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel i henholdsvis Øst- og Vestdanmark. Bemærk at netværkene kun er for kommunale ledere og medarbejdere med tilknytning til det lettilgængelige tilbud. Netværkene er ikke faste, og man tilmelder sig dermed fra gang til gang

    Læs mere og tilmeld dig mødet i foråret her:

    Tilmelding til mødet i VEST - afholdes i Horsens d. 3/3

    Tilmelding til mødet i ØST- afholdes i København d. 7/3

    Webinar d. 1 marts 2024

    Webinar om etablering af kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.

    Slides fra webinaret 1. marts 2024 (pdf)

    Webinar d. 28. maj 2024

    Webinar om den digitale understøttelse af kommunalt tilbud til børn & unge i psykisk mistrivsel.

    Slides fra webinaret 28. maj 2024 (pdf)

    Webinar d. 19. juni 2024

    Webinar om det faglige indhold og forståelse af det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.

    Slides fra webinaret 19. juni 2024 (pdf)