Gå til hovedindhold
/ Teknologier

Kommunernes Teknologiradar 2024

‎Teknologiradaren er et digitalt værktøj, som viser forskellige teknologiers modenhed her og nu i kommunerne. Radaren indeholder teknologier fordelt på fire modenhedsstadier: KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT.  Inderst i radaren ligger KLAR-teknologierne. De er teknisk modne og i drift i mange kommuner. Yderst ligger AFVENT-teknologierne. De er mindre teknisk modne og kun afprøvet i ganske få kommuner.

8. mar. 2024
Teknologiradar 2024: Disse teknologier vurderes som 'Klar': 3D-printer, Apps, Cloud, Droner, Generativ AI, Informations- og selvbetjeningsskærme, IoT og sensorer, Robotic process automation, Sociale teknologier, Videoløsninger. 'Afprøv'-teknologier: Augmented reality, Chatbots, Computer vision, Edge computing, Fysiske robotter, IoT-platform, Machine learning, Process mining, Virtual reality, Virtuelle digitale assistenter, Wearables. 'Hold-øje'-teknologier: Digital twin. 'Afvent'-teknologier: Metaverset

Se Teknologiradaren i større format og fagspecifikke radarer længere nede på siden.

Indhold

    Teknologiradaren er et værktøj, som kommunerne kan bruge i arbejdet med teknologi. Fx når de skal udvælge nye teknologier, eller når de skal starte dialogen om at bruge teknologi i hverdagen.

    KL udgiver hvert år en opdateret version af Teknologiradaren og otte fagspecifikke radarer, så de følger den teknologiske og kommunale udvikling. Du kan finde link til de fagspecifikke radarer nederst på denne side.

    Teknologiradaren placerer teknologier i fire modenhedsstadier: KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT. Placeringen af teknologi inden for de stadier er baseret på:

    1. Teknologiens tekniske modenhed, der er vurderet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
    2. Teknologiens udbredelse i kommunerne, som kommunerne selv oplyser i en årlig spørgeskemaundersøgelse.

    Et redskab til kommunerne

    Kommunerne kan bruge radaren til at få et overblik og prioritere teknologier. Der er mange kommuner, som bruger de teknologier, der er placeret i midten af radaren. Hvis man vælger en af de teknologier, kan man forvente, at andre kommuner har gjort sig gode erfaringer med at bruge teknologien.

    Kommunerne kan også bruge radaren til at starte dialogen om teknologi. Ved at kigge på radaren, kan man sammen med medarbejdere og ledere stille spørgsmål som: Kender vi teknologierne i radaren, og er der nogle teknologier, som vi er særligt nysgerrige på?

    Sådan fordeler teknologierne sig i radaren

    I årets radar er der hele 10 teknologier i KLAR-kategorien, 11 i AFPRØV-kategorien og kun to fordelt på HOLD ØJE og AFVENT-kategorierne.  

    KLAR:

    Videoløsninger, Apps, Informations- og selvbetjeningsskærme, Sociale teknologier. 3D-printer, Cloud, Droner, Generativ AI, IoT og sensorer og RPA (Robotic process automation).

    AFPRØV:

    Augmented reality, Chatbots, Computer vision (AI), Edge computing, Fysiske robotter, IoT-platform, Machine learning (AI), Process mining (AI), Virtual reality, Virtuelle digitale assistenter og Wearables.

    HOLD ØJE:

    Digital twin

    AFVENT:

    Metaverset

    Sådan har vi lavet Teknologiradaren

    Placeringen af teknologier i de fire modenhedsstadier (KLAR, AFPRØV, HOLD ØJE og AFVENT) er baseret på henholdsvis en vurdering af DTU og kommunernes vurdering af teknologiens udbredelse.

    DTU har vurderet teknologiernes modenhed ud fra en tilpasning af den anerkendte TRL-skala, Technology Readiness Level, som måler modenheden af teknologiske løsninger.

    Kommunerne har svaret på udbredelsen af teknologi i en spørgeskemaundersøgelse, som blev udsendt i perioden fra d. 13. november 2023 til d. 5. december 2023.

    634 kommunale ledere og nøglemedarbejdere har svaret og vurderet udbredelsen af hver teknologi på deres fagområde ud fra skalaen:

    1. Vi har ikke overvejet at anvende teknologien
    2. Vi har overvejet at anvende teknologien
    3. Vi har afprøvet teknologien
    4. Vi har teknologien i drift

    Alle 98 kommuner har besvaret et eller flere af de fagspecifikke spørgeskemaer. Selvom alle kommuner har svaret, er der ikke tale om en fuldstændig kortlægning af udbredelse af teknologier i kommunerne. Men radaren giver et godt billede af det kommunale teknologilandskab.

    Radar for fagområderne