Gå til hovedindhold
/ Kunstig Intelligens
/ Kompetencer og digitalt mindset
/ Kultur og Fritid

Biblioteker giver borgerne generativ AI i hænderne

Randers Kommunes biblioteker har igangsat et projekt, der skal hjælpe borgere med at bruge kunstig intelligens. Projektet hedder 'AI i borgernes hænder' og rummer både AI-undervisning med skole- og gymnasieelever og forløb med Ældresagen. Indtil videre har 600 borgere været med.

29. jan. 2025

Indhold

    Bibliotekerne i Randers Kommune kører i 2024-25 et projekt, der skal styrke borgernes bekendtskab med generativ AI. Målet er at undgå, at der kommer et A- og B-hold med borgere, der er gode til at anvende digitale redskaber, og borgere, der har svært ved det.

    Bibliotekerne har eksperimenteret med lavpraktiske måder at engagere borgerne til at bruge generativ AI. Fx har de på det lokale bibliotek tilbudt hjælp til madplanlægning via ChatGPT. De har også hjulpet borgerne med, hvordan de kan bruge generativ AI til opgaver som jobansøgninger og læsning af dokumenter. I børnebiblioteket har de brugt generativ AI til at lave skabeloner til kreative aktiviteter, fx perleplader med unikke motiver som en dinosaur på en traktor. 

    "Vi har gjort det meget håndgribeligt og humoristisk. For folk vil ikke virke dumme, så hvis vi gør det kompliceret, så dukker folk ikke op af sig selv. Hvis vi gør det humoristisk og ufarligt og praktisk, så dukker folk op hos os," siger Loke Daugbjerg Andersen, der er koordinator i Randers Kommune. 

    Snak med chatbot er godt for den digitale inklusion

    Bibliotekernes aktiviteter inkluderer også undervisning i kreativ skrivning med AI for skole- og gymnasieelever og et samarbejde med Ældre Sagen. Her afprøver de ældre borgere, hvordan generativ AI kan bruges til opgaver som budgettering og julegave-indkøb. De har fundet ud af, at generativ AI er godt til IT-selvhjælp, hvor digitalt udfordrede borgere navigerer bedre i en snak med fx CoPilot, end hvis de skal bruge Google eller lignende til at få hjælp. 

    Løfter bibliotekernes oplysende arbejde

    Bibliotekerne ser arbejdet med AI som en forlængelse af deres opgave med at tilbyde oplysning og adgang til teknologiske ressourcer. Det er vigtigt for, at borgerne kan navigere i og drage nytte af de digitale muligheder i samfundet.

    Bibliotekerne ønsker at bygge bro til teknologien for at undgå en digital kløft, hvor nogle borgere står uden adgang til de kompetencer og redskaber, der bliver stadig mere relevante. Projektet har også rødder i biblioteksloven, som pålægger bibliotekerne at oplyse om samfundet og give adgang til digitale og multimedieressourcer.

    Samarbejde mellem flere kommuner 

    Projektet er et samarbejde mellem Randers Bibliotek, Aalborg Bibliotekerne og Aabenraa Bibliotekerne. Det ledes af Randers Bibliotek. Der samarbejdes også med Aarhus Universitet, Randers Kommunes Arbejdsmarkedsafdeling samt lokale aktører i de involverede kommuner.

    Projektet kører fra januar 2024 til december 2025.

    Sådan gør Randers

    Borgere på bibliotekerne

    Konkret hjælp og afprøvning af ChatGPT på biblioteker.

    Eksempler på hjælp via generativ AI:

    • Generering af madplaner, ferieplaner
    • Generering af kreative skabeloner
    • Hjælp til jobansøgninger

    Børn og unge på skoler og undervisningssteder

    Medarbejdere fra biblioteket faciliterer forløb i udskolingen og på gymnasier.

    Eksempler på hjælp via generativ AI:

    • Kreative skriveøvelser, hvor elever bruger generativ AI til at udvikle karakterer og verdener baseret på billeder

    Ældre borgere i samarbejde med Ældre Sagen

    Medarbejdere fra biblioteket hjælper i lokalafdelinger af Ældre Sagen.

    Eksempler hjælp via generativ AI:

    • Ideer til julegaveindkøb ud fra tilbudskataloget og fastlagt budget
    • Hjælp til IT-selvhjælp

    Projektet har fået midler fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje. 

    Koordinator, Loke Daugbjerg Andersen, Randers Kommune: 
    lda@randersbib.dk

    Projektleder, Henrik Gadegaard, Randers Kommune:
    HG@randersbib.dk

    Hent inspirationskatalog om AI-kompetenceudvikling

    Kontakt

    Konsulent

    Anna Høxbro Bak

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3213

    E-mail: anhb@kl.dk