Gå til hovedindhold
Sundhed
Ældre
Webinar

Forbeholdt virksomhedsområde til sygeplejersker

Et forbeholdt virksomhedsområde giver sygeplejersker mulighed for en mere fleksibel og effektiv opgavevaretagelse på en række områder, hvor sygeplejersken før har arbejdet på delegation fra en læge. Loven trådte i kraft 1. januar 2024.

Indhold

    Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde fremsatte den 12. oktober 2023 et lovforslag, der bl.a. giver sygeplejersker adgang til at løse en række opgaver, som før har været forbeholdt læger. Lovforslaget trådte i kraft den 1. januar 2024. 

    Et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker kan understøtte en mere fleksibel og effektiv opgavevaretagelse i forhold til de opgaver, som kommunale sygeplejersker i forvejen varetager og med stort volumen. Et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker kan imidlertid også accelerere den opgaveglidning, kommunerne har mærket konsekvenserne af det seneste årti. Det gælder særligt, hvis kommunernes brug af fleksibiliteten bliver meget uensartet.

    KL har igangsat et arbejde, der skal understøtte kommunerne i en fælles ibrugtagning af et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker. Som led i dette arbejde afholdt KL bl.a. to webinarer om det forbeholdte virksomhedsområde til sygeplejersker i januar 2024 samt en række regionale møder i marts 2024, hvor loven og kommunal praksis for det forbeholdte virksomhedsområde blev drøftet.

    Generiske instrukser til det forbeholdte virksomhedsområde for sygeplejersker

    I forbindelse med loven om det forbeholdte virksomhedsområde for sygeplejersker har KL udarbejdet en række generiske instrukser.

    Det har været vigtigt for KL at understøtte en ensartet ibrugtagning af det forbeholdte virksomhedsområde i kommunerne. Samtidig har KL tilskyndet en konservativ ibrugtagning af det forbeholdte virksomhedsområde af hensyn til risikoen for udvidelse af den kommunale opgaveportefølje og ufinansieret opgaveglidning.

    I første omgang er der udarbejdet instrukser til de opgaver, som kommunale sygeplejersker i forvejen varetager og med stort volumen. I første omgang forholder sig ikke til venøse blodprøver, suturering af sår uden for ansigtet, da KL ikke mener, at der er opgaver, som kommunerne bør opstarte på nuværende tidspunkt. KL forholder sig heller ikke til lægemidler for nuværende, da tilladelsen til at ordinere lægemidler først træder i kraft 1. juli 2025.

    Det skal understreges, at instrukserne er generiske, og skal tilpasses lokalt.

    Derudover skal KL gøre opmærksom på, at vi tager forbehold for eventuelle ændringer i forbindelse med, at Styrelsen for patientsikkerhed udgiver sin vejledning for det forbeholdte virksomhedsområde. Vejledning kommer i høring i efteråret 2024 med ikrafttrædelse d. 1. januar 2025. 

    Instrukserne kan findes her:

    Instruks for anlæggelse og genanlæggelse af PVK, juni 2024

    Instruks for genanlæggelse af trachealkanyle, juni 2024

    Instruks for anlæggelse samt genanlæggelse af uretralkateter, juni 2024

    Instruks for genanlæggelse af suprapubisk kateter, juni 2024

    Instruks for anlæggelse og genanlæggelse nasalsonde, juni 2024

    Instruks for kapillær blodprøvetagning juni 2024

    Bilag til kapillær blodprøvetagning crp måling juni 2024

    Bilag til kapillær blodprøvetagning, HGB-måling, juni 2024

    Det videre arbejde

    Styrelsen for Patientsikkerhed har sendt vejledningen for det forbeholdte virksomhedsområde i høring. KL's høringssvar kan læses her. Vejledningen træder i kraft d. 1. januar 2025.

    KL planlægger at holde en række regionale møder i første kvartal af 2025 om det forbeholdte virksomhedsområde for kommunale deltagere. Der vil være mulighed for dialog med de øvrige kommunale deltagere, og for at komme med input og sparring til KL's videre arbejde med at understøtte kommunerne i fælles ibrugtagning af det forbeholdte virksomhedsområde for sygeplejersker.

    Fælles Medicinkort (FMK)

    Som bemærket i KL's høringssvar til bekendtgørelsen udestår der en beskrivelse af rammer for ibrugtagning af FMK, herunder hvornår de nødvendige tilretninger er på plads, så sygeplejersker får adgang til at opdatere FMK. Der er behov for udvikling af funktionalitet i den nationale FMK-service i regi af Sundhedsdatastyrelsen. Derudover er der behov for, at de kommunale EOJ-systemer skal udvikle helt ny funktionalitet til at kunne håndtere ordination som noget helt nyt, som systemerne ikke tidligere har skullet eller kunnet håndtere.  

    Opbevaring af medicin uden CPR-nummer.  

    Det er fortsat er uklart, hvorvidt kommunerne får mulighed for at opbevare medicin uden cpr-nummer, som sygeplejerskerne ikke selv kan ordinere, men som kommunen kan udlevere hurtigt ved en lægelig ordination. Det fremgår ikke af bekendtgørelsen om sygeplejerskers forbeholdte virksomhedsområde og orientering af patientens egen eller behandlende læge, og der henvises ikke til andre bekendtgørelser herom.

    I forhold til adgangen til at opbevare lægemidler savner KL en nærmere faglig ramme for, hvordan lægemidler opbevares, herunder tilsyn m.v. samt viden om Lægemiddelstyrelsens overvejelser om ændringer af Lægemiddellovens § 39 set i lyset af kommunernes mulighed for at opbevare ikke-cpr relateret medicin.