Gå til hovedindhold
ÆldreReform
Kompetenceudvikling
Ældre

Praksisnær kompetenceudvikling og implementeringsstøtte til helhedspleje

KL har sammen med Danske SOSU-skoler og Danske Professionshøjskoler indgået et stærkt samarbejde, der skal styrke omstillingen til helhedspleje i ældreplejen.

Indhold

    Den 1. juli 2025 træder ældreloven i kraft og med den følger en markant forandring af ældreplejen, som samtidig stiller nye krav til både medarbejdere og lederes kompetencer. Helhedspleje bliver et centralt princip, der kræver organisatorisk omstilling, nye tværfaglige samarbejder og at plejen i endnu højere grad tager afsæt i borgerens ønsker og behov. Derfor har KL sammen med Danske SOSU-skoler og Danske Professionshøjskoler indgået et samarbejde, der skal styrke omstillingen til helhedspleje i ældreplejen. 

    Initiativet støttes med midler fra Ældreministeriet.

    Implementeringsstøtte og kompetenceudvikling til helhedspleje

    Kommuner og private leverandører af helhedspleje kan fra efteråret 2025 og frem til og med 2027 modtage forløb med kompetenceudvikling og implementeringsstøtte til helhedspleje. Indsatsen vil foregå praksisnært og tilrettelægges efter kommunernes og de private leverandørers individuelle behov for støtte og forskellige stadier i omstillingen til helhedspleje.

    Implementeringsstøtte

    Et forløb vil vare i 6-9 måneder. Implementeringsstøtten vil foregå gennem hele forløbet. Der vil blive nedsat en lokal implementeringsgruppe, der følger forløbet fra start til slut. Som del af implementeringsstøtten vil der bl.a. indgå strategisk opstartssparring, hvor mål og retning for indsatsen identificeres og fastsættes med afsæt i den enkelte kommunes ønsker og behov, og hvor der sikres tydeligt ledelsesophæng til implementeringen.

    Herudover tilbydes løbende sparring og supervision for at understøtte den kulturelle og organisatoriske forandring, som følger af omstillingen til helhedspleje med henblik på at sikre en bæredygtig implementering. Implementeringsstøtten vil også være målrettet driftsnære ledere og nøglemedarbejdere.  

    Kompetenceudvikling

    Der udvikles et indsatskatalog over kompetenceudviklingskurser som kan rekvireres i forløbet. Der er mulighed for at vælge mellem en række forskellige kruser, der bl.a. vedrører "helhedspleje", "selvbestemmelse for den ældre", "teamudvikling, tværfagligt samarbejde, faste borgernære teams", "facilitering og sparring, mødestrukturer og forandringsprocesser", "kommunikation og dokumentation", "samspil med pårørende og civilsamfund", "fælles fagligt ansvar" mv.

    Kompetenceudviklingen tilpasses og tones til lokale behov og kontekst ligesom alle kurser afvikles praksisnært og tilrettelægges efter behov.

    Kompetenceudviklingen foregår i to spor. Der vil være sammenhæng i og koordination mellem de kurser, der foregår i de to kompetenceudviklingsspor. De to spor dækker:

    Kompetenceudvikling i AMU-regi

    • Kurserne afvikles med undervisere fra social- og sundhedsskolerne
    • Kurserne er målrettet alle fag-/medarbejdergrupper

    Kompetenceudvikling af ledere og nøglemedarbejdere

    • Kurserne afvikles med undervisere fra professionshøjskolerne
    • Det er op til den enkelte kommune/private leverandør at definere gruppen af nøglemedarbejdere. Det kan fx være social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker eller visitatorer. Nøglemedarbejdere vil være medarbejdere, der sammen med ledere vil gå forrest i implementeringen af og omstillingen til helhedspleje. Derfor vil de som led i kompetenceudviklingen også blive klædt på til at kunne understøtte ejerskab til omstillingen til helhedspleje og faste teams, være motivatorer og sparringspartnere for kollegaer

    Ansøgning om forløb

    Hvem kan ansøge om et forløb og hvordan?

    • Alle leverandører af helhedspleje kan ansøge om et forløb til kompetenceudvikling og implementeringsstøtte til helhedspleje - dvs. både kommunale og private leverandører. 
    • Et forløb kan rekvireres for hele ældreplejen (både plejehjem og hjemmepleje) eller for enten hjemmeplejen eller plejehjem.
    • En ansøgning skal i udgangspunktet være koordineret på tværs af hjemmeplejen og plejehjem og med private leverandører i kommunen.

    For mere information se kick-off webinar om forløb og ansøgningsproces:

    Kick-off webinar om ansøgningsforløb til kompetenceudvikling og implementeringsstøtte i helhedsplejen

    Ansøgningsproces

    Der vil være to ansøgningsrunder. Første ansøgningsrunde er i foråret 2025 med henblik på praksisnær kompetenceudvikling og implementeringsstøtte fra andet halvår af 2025. Anden ansøgningsrunde vil være i foråret 2026.

    Der åbnes for første ansøgningsrunde den 10. april kl. 12.00.

    Ansøgning om forløb er åben

    En ansøgning gælder for hele kommunen og skal i udgangspunktet være koordineret på tværs af hjemmeplejen og plejehjem og med private leverandører.

    Ansøgningsfrist: 1. juni 2025.

    Tilbagemelding fra KL om forløb: medio juni 2025.

    Der er mulighed for vejledning og sparring om ansøgning med de regionale projektledere.

    Se kontaktinformation nedenfor.

    Sidst opdateret: 11. april 2025

    Dokumenter

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Heidi Hesselberg Lauritzen

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3068

    E-mail: hehl@kl.dk

    Chefkonsulent

    Catrine Granzow Holm

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3703

    E-mail: cagh@kl.dk