Digitaliseringsstyrelsen, KL og KOMBIT m.fl. har i regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2022-2025 igangsat et fællesoffentligt samarbejde, der skal sikre, at Danmark går forrest i at begrænse digitaliseringens negative klima- og miljøpåvirkning. Samarbejdet skal identificere og udbrede veje til øget energieffektivitet og bæredygtighed på området med fokus på bl.a. indkøb, energieffektivisering, bedre udnyttelse af kapacitet og nye teknologier.
Frederik Nøhr Brünner fra Digitaliseringsstyrelsen fortalte, at der er politisk fokus på den offentlige digitaliserings negative klimaeffekter, særligt når det gælder datacenterrelaterede tjenester og produkter. Der er mange aktører, der begynder at stille krav om grøn it, også store private kunder og interesseorganisationer. For at kunne stille ensartede krav på tværs af den offentlige sektor, ser man mod EU, som er meget ambitiøse på dette område:
Green Public Procurement - Environment - European Commission (europa.eu)
Standarder for måling og afrapportering ift. grøn strøm vil fx hjælpe it-leverandørerne, når 98 kommuner spørger, hvor meget af energien der bliver genanvendt. Frederik orienterede om initiativet ’Grøn databehandling og -opbevaring’, hvor man bl.a. afprøver Green Public Procurement
kriterier for datacentre, serverrum og cloudtjenester, i en række større offentlige indkøb. Initiativet har allerede nu vejledninger og værktøjer på hjemmesiden
Den Ansvarlige Indkøber (denansvarligeindkober.dk)
Herefter fortalte Katrine Pape Huldahl, som er chef for CSR og Bæredygtighed i SKI, at der allerede i 2024 kommer en række grønne rapporteringskrav til de store driftsoperatører. Man har fokus på dette område, fordi øget digitalisering giver øget dataopbevaring, hvilket giver øget energiforbrug.
Markedet er umodent, og navnlig de mindre operatører er ikke helt klar på at leve op til kravene endnu. Men SKI vil gerne hjælpe og der er også hjælp på vej fra andre kanter, fx i form af en standard for grøn kodning, hvor man ved hjælp af kortere koder kan spare strøm.