Kontakt
Annemette S. Frost
Jura & EU
Telefon: +45 3370 3477
E-mail: asf@kl.dk
I 2023 har EU taget flere skridt for at sikre, at beslutninger træffes tættere på borgerne. Nationale og regionale parlamenter har intensiveret deres dialog med EU, hvilket har styrket nærheds- og proportionalitetsprincipperne. En ny rapport viser, at antallet af skriftlige udtalelser fra nationale parlamenter til EU-Kommissionen er steget til 402 – et tegn på øget interesse i at påvirke EU’s beslutningsprocesser, så de bedre afspejler lokale behov.
KL, der arbejder for et levedygtigt lokaldemokrati i EU, ser positivt på denne udvikling, hvor nærheds- og proportionalitetsprincipperne værnes om. KL’s EU-pejlemærker understreger vigtigheden af, at EU forbliver borgernært og respekterer nationale og lokale behov, så danske kommuner får bedre muligheder for at blive hørt i beslutningsprocesserne. For KL er det afgørende, at EU’s regulering og lovgivning kun omfatter det nødvendige og samtidig tager højde for kommunale forhold og demokratiets grundprincipper.
EU-Kommissionen har styrket brugen af territoriale konsekvensanalyser, som vurderer, hvordan forskellige EU-forslag kan påvirke lokalsamfund. Dette initiativ støttes af EU’s Regionsudvalg, som bidrager med høringer og analyser på lokalt niveau, så nationale og regionale interesser får en større rolle i EU’s lovgivningsproces.
Det samlede fokus på nærhed og proportionalitet skal sikre, at EU kun handler, hvor det er nødvendigt. Samtidig bliver de nationale parlamenters stemmer i stigende grad hørt, da mange bruger den politiske dialog til at deltage mere strategisk i processen – for eksempel ved at kommentere på delegerede retsakter og påvirke trepartsforhandlinger. Denne dynamik giver håb om, at samarbejdet mellem EU og de nationale parlamenter fortsat vil udvikle sig og tilpasse sig borgernes behov for at sikre et levedygtigt og demokratisk fundament i EU.
Du kan læse mere om KL's arbejde for et levedygtigt lokaldemokrati her: