Gå til hovedindhold
Nyhed
Digitalisering og teknologi

Borgerservice på tur: Mobil service hjælper borgere, der bor langt fra rådhuset

I Svendborg har Borgerservice en varevogn, der kører rundt i den geografisk store kommune og udøver borgerservice. I bilen kan man få næsten præcis samme hjælp, som man kan få i almindelig borgservice – bare tættere på hjemmet og uden tidsbestilling.

18. jun. 2024

Indhold

    Borgerservice dér hvor borgerne er

    Siden 2021 har Svendborg Kommune haft en Borgerservice-varevogn, der kører rundt i kommunen og hjælper med stort og småt. Bilen kører tre dage om ugen og besøger to forskellige lokationer om dagen i halvanden time hvert sted. Svendborg er en geografisk stor kommune og med Mobil Borgerservice er det nemmere for borgerne at komme i kontakt med Borgerservice. 

    "Du kan få løst næsten de samme opgaver i Mobil Borgerservice, som du kan hos fysisk Borgerservice – og så helt uden tidsbestilling," siger Maria Laursen, afdelingsleder i Svendborg Kommune.

    Værdi for borgerne

    Den Mobile Borgerservice skaber nærvær. Der er ikke tidsbestilling, Borgerservice kommer til borgerne og man kan få stort set præcis samme hjælp hos Mobil Borgerservice som hos almindelig Borgerservice.

    Det er givende, at Borgerservice kommer til lokalmiljøet, da det gør det nemmere for borgerne at få adgang til hjælp. Borgerservice oplever, at nogle borgere kører efter borgerservicebilen, hvis de har akutte behov.

    "Noget af det mest væsentlige er nærværet. Det gør rigtig meget, at Borgerservice er fysisk derude, hvor borgerne er," siger Maria Laursen.

    Gode råd til andre kommuner

    1. Prioritér ressourcer på en chauffør der kan varetage de praktiske opgaver, så borgerservicemedarbejderen kan fokusere på Borgerservice. På den måde er det nok med én borgerservicemedarbejder, der kan sendes afsted med chauffør og bil.
    2. Overvej den lokalitet I holder ved; det er ikke altid bedst at stille bilen på kommunale holdepladser. Det kan være hensigtsmæssigt at indgå aftaler med lokale aktører.
    3. Der er praktiske ting med bilen, der skal overvejes. Fx elbilers rækkevidde, hvor tung bilen er ift. hvem der må køre den og om bilen skal have en kørestolslift m.v. 

    Implementering 

    Tiltaget startede som et politisk ønske med inspiration fra Vejle Kommune. Meget af implementeringsprocessen gik med at designe bilen, beslutte hvad den skulle kunne og dermed hvilket udstyr den skulle have. Derudover skulle der træffes beslutninger om type af bil (elbil) og foretages geografisk mapping af kommunen så bilens lokationer kunne udvælges.

    Svendborg lavede aftaler med forskellige lokale aktører, så bilen kunne få tilført strøm, og nogle steder kunne der også opstilles venteområder til borgerne.

    Ressourcer

    I de indledende processer var der en del arbejde i at afklare økonomi, ressourcer og andre overvejelser ift. at flette tiltaget ind i en travl hverdag. Bilen kræver to ansattes tid: en chauffør der varetager det praktiske med at køre, sætte op og uddele kønumre og en Borgerservicemedarbejder. Udover personaleudgifter er den årlige driftsudgift ca. 100.000 kr., og etableringsudgiften for tiltaget var ca. 1 ½ årsværk. 

    Pejlemærker for fremtidens Borgerservice

    Fem pejlemærker sætter en ny ambitiøs retning for kommunernes Borgerservice: 

    1. Borgerservice er det menneskelige ansigt i den digitale offentlige sektor
    2. Borgerservice tilbyder sine services digitalt, når det giver værdi for borgeren
    3. Borgerservice understøtter borgernes selvstændighed i det digitaliserede velfærdssamfund
    4. Borgerservice sikrer den rette service i tæt samarbejde med andre
    5. Borgerservice kan bidrage ved akutte hændelser i samfundet

    Med pejlemærkerne ønsker kommunerne, at Borgerservice fortsat skal være stedet, hvor borgerne får en tryg og nem indgang til den offentlige sektor. KL I publikationen "Borgerservice - en tryg og nem indgang til den offentlige sektor" (2023) præsenterer KL de fem fælleskommunale pejlemærker for fremtidens Borgerservice i kommunerne. 

    Læs mere om pejlemærkerne

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Annie Bekke Kjær

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3758

    E-mail: anbk@kl.dk