Gå til hovedindhold
Nyhed
Digitalisering og teknologi

Ældre borgere får hjælp af IT-studerende

Ældre i Aalborg få hjælp til forskellige tekniske problemer af studerende på Aalborg Tech College. Skolen har etableret teknisk support, hvor elever under uddannelse hjælper ældre borgere, og eleverne tager også på hjemmebesøg. Aalborg Kommune henviser de ældre borgere, der har udfordringer, som kommunen ikke kan hjælpe dem med.

27. jun. 2024

Indhold

    Aalborg Kommune og Tech College samarbejder om at sikre IT-hjælp til kommunens ældre borgere. Det er et gensidigt fordelagtigt samarbejde: Aalborg får mulighed for at hjælpe ældre, selv når det er udenfor kommunale ansvarsområder, og eleverne på Tech College får bedre praktikmuligheder og en masse praktisk erfaring, de kan bruge i fremtiden. 
    Samarbejdet foregår i praksis ved at SeniorDigital henviser ældre borgere til Tech College. Borgerne kan enten komme på besøg hos Tech College eller få de studerende på hjemmebesøg.

    ”Ikke alle borgere har nogen, der kan hjælpe med printeren, computeren eller telefonen. Det giver derfor stor værdi for borgeren at have en udenforstående der kan hjælpe, og borgerne kan også godt lide kontakten med de unge. De sætter pris på et hjemmebesøg og en god snak”, siger Pia Therkildsen, teamleder i Aalborg Kommune.

    Værdi for borgerne

    Det er ikke alle borgere, der har nogen tæt på, som kan hjælpe dem med diverse IT-problemer. Med de mange digitale offentlige services er det vigtigt, at borgerne kan bruge og har adgang til enheder, hvor de kan tilgå fx digital post. Det er derfor en stor lettelse for borgerne, at kommunen kan henvise dem til Tech College, så de kan få hjælp, hvis de har tekniske udfordringer.

    Mange af de ældre oplever, at de bidrager til de unges uddannelse, og både de ældre og de unge studerende sætter pris på den relation, der opstår mellem dem. Mange borgere kommer langvejs fra med bus for at besøge Tech College.

    Samarbejdet giver Tech College mulighed for at have en in-house IT-relevant praktikplads, der ellers havde været en udfordring for skolen. 
     

    Gode råd til andre kommuner

    1. Løsningen skal være meningsskabende hele vejen rundt – det skal både give mening for de studerende og for borgerne. 
    2. Vær vedholdende gennem hele processen 
    3. Overvej hvilken forvaltning tiltaget bor bedst i. I Aalborg bor tiltaget i forvaltningen for Senior og Omsorg, fordi de har bedst viden om hvad de ældre har brug for, og hvordan man bedst muligt hjælper borgerne med at være selvhjulpne. 

    Implementering

    Initiativet opstod ved en dialog mellem direktøren for Tech College og kommunaldirektøren. Samarbejdet tog et par år at bygge op. Under udarbejdelsen af projektet var der særligt fokus på, at det ikke måtte være konkurrenceforvridende, og på at afdække balancen mellem kommunalt arbejde og ikke-kommunalt arbejde. Efter godkendelsen oplærte kommunen vejlederne på Tech College i selvbetjening i digitale offentlige services, og Tech College indrettede et rum hvor de kunne udøve support. 

    ”De unge fra Tech College kan også godt lide at besøge de ældre. I en periode hjalp de unge også på plejehjemmene, og der var en ung elev der blev frivillig på plejehjemmet efterfølgende som resultat”, siger Pia Therkildsen.

    Ressourcer

    I den indledende fase af samarbejdet brugte de mange ressourcer på at afstemme samarbejdet og få det godkendt. I dag er ressourceforbruget lavt for kommunen. De holder møder med Tech College et par gange årligt, og henviser borgere til Tech College, når de har problemer, som ikke er indenfor det kommunale ansvarsområde – som fx en tablet der driller.  

    Pejlemærker for fremtidens Borgerservice

    Fem pejlemærker sætter en ny ambitiøs retning for kommunernes Borgerservice: 

    1. Borgerservice er det menneskelige ansigt i den digitale offentlige sektor
    2. Borgerservice tilbyder sine services digitalt, når det giver værdi for borgeren
    3. Borgerservice understøtter borgernes selvstændighed i det digitaliserede velfærdssamfund
    4. Borgerservice sikrer den rette service i tæt samarbejde med andre
    5. Borgerservice kan bidrage ved akutte hændelser i samfundet

    Med pejlemærkerne ønsker kommunerne, at Borgerservice fortsat skal være stedet, hvor borgerne får en tryg og nem indgang til den offentlige sektor. KL I publikationen "Borgerservice - en tryg og nem indgang til den offentlige sektor" (2023) præsenterer KL de fem fælleskommunale pejlemærker for fremtidens Borgerservice i kommunerne. 

    Læs mere om pejlemærkerne

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Annie Bekke Kjær

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3758

    E-mail: anbk@kl.dk