Gå til hovedindhold
Klima

Vidensbank og aktiviteter

Her finder du en samling af vejledninger og vidensprodukter knyttet til Klimaalliancens aktiviteter, opdelt ud fra aktivitetstype.

Indhold

    Klimaalliancens tre hovedaktiviteter 

    Klimaalliancen har tre hovedaktiviteter: Klimaudviklingsspor, implementering og opdatering og certificering af klimahandlingsplaner.

     

    Model for Klimaalliancens tre ben


    Klimaudviklingsspor

    Den første af de tre hovedindsatser er at igangsætte en række klimaudviklingsspor, som skal understøtte kommunernes og regionernes klimaarbejde. Et klimaudviklingsspor er et tværgående udviklings- eller demonstrationsprojekt, hvor en gruppe projektdeltagere går sammen om at udforske og udvikle ambitiøse løsninger på konkrete udfordringer, fx inden for transport og landbrug.

    Afsluttede spor:

    Tryk her for mere info om klimaudviklingsspor  

    Implementering

    Den anden hovedaktivitet i Klimaalliancen handler om implementering. Indsatsen har til formål at understøtte kommunerne i deres realisering af klimahandlingsplanerne, optimere indsatsen på tværs af kommuner og regioner samt tilstræbe at dokumentere effekterne af klimaindsatserne. Det består blandt andet af fortsættelse af rådgivningen fra de geografiske organiseringer, etablering af et fælles monitoreringssystem samt udarbejdelse af en række anbefalinger til realisering af klimahandlingsplanerne.

    Rådgivning og vejledning fra de geografiske organiseringer

    Klimaalliancen giver de 98 danske kommuner og fem regioner mulighed for at koordinere klimaindsatser og udvikle strategiske og tværgående klimainitiativer med afsæt i deres klimahandlingsplaner.

    Lige som i DK2020 spiller de geografiske organiseringer en aktiv rolle i Klimaalliancen, hvor der fortsat i hver geografi er indgået aftale med de enkelte regioner og KKR om en geografisk organisering, som skal understøtte kommunerne i implementeringen af klimahandlingsplanerne. Det indebærer blandt andet at:

    • Være sparringspart for kommunerne i geografien i forbindelse med implementering, monitorering og revision af klimahandlingsplanerne. Herunder sparring om klimafaglige spørgsmål og understøtte data- og analysearbejde samt udvikling af klimaudviklingsspor
    • Arrangere og facilitere faglige arrangementer og netværk for kommuner i geografien
    • Fastlægge og løbende revidere det klimafaglige fokus for arbejdet geografien
    • Bidrage til opsamling af læring på tværs af aktører i geografien samt øvrige aktører i Klimaalliancen.

    Via linket nedenfor findes kontaktoplysninger på de geografiske organiseringer. 

    Geografisk organisering og kontakt (kl.dk)

    Klimaalliancens fælles monitoreringssystem

    Som en del af implementeringsindsatsen udvikles der et fælles monitoreringssystem, der skal levere relevant beslutningsstøtte til kommuner og regioner og sikre, at implementeringsstøtte og klimaudviklingsspor målrettes de udfordringer og muligheder, der er i klimaomstillingen. CONCITO er som videnspartner i Klimaalliancen ansvarlig for udvikling og drift af systemet i samarbejde med klimarådgiverne i KL.

    Målgrupperne

    Målgrupperne for systemet er de enkelte kommuner samt regioner, geografier og partnerskabet på tværs: 

    • For de enkelte kommuner skal et fælles monitoreringssystem fungere som et supplement til deres egen opfølgning, der bi-drager til en styrket læring og tilpasning af deres indsats fra år til år en intern monitorering og styring af sin klimaplanimplementering.
    • For regioner, geografier og partnerskabet skal monitoreringssystemet fungere som den primære opfølgning, der skal danne grundlag for den løbende tilpasning af arbejdet i alliancen og spille ind til drøftelser om strategisk fokus i den politiske udviklingsgruppe. 

    Årshjulet for systemet er illustreret i figuren. Den første afrapportering fra kommunerne til monitoreringssystemet er planlagt til juli-august 2024. I samme tidsrum vil der blive afholdt  rapporteringsworkshops, så kommunerne har de rette forudsætninger for at kunne indrapportere i systemet.

    Den første afrapportering forventes offentliggjort i januar 2025, hvor der i den forbindelse vil blive afholdt workshops. Her vil resultaterne udlægges med fokus på de lokale tendenser, og der vil være mulighed for at drøfte resultaterne for de enkelte kommuner.

    Opdatering og certificering af klimahandlingsplaner

    Løbende opdatering af klimahandlingsplanerne sikrer fremdrift i klimaarbejdet med henblik på løbende forbedringer, politisk ansvarlighed og rette vej mod opfyldelse af målene. Klimaalliancen understøtter de danske kommuners opdatering af klimahandlingsplanerne med henblik på fornyet certificering, således at kommunernes opdaterede klimahandlingsplaner fortsat er aktuelle og ambitiøse i forhold til at skabe retningen mod klimaneutralitet og klimarobusthed.

    De danske klimahandlingsplaner er udarbejdet ud fra det internationale bynetværk C40’s standard for klimaplanlægning Climate Action Planning Framework (CAPF), som i 2024 er opdateret og strømlinet i versionen Cities Climate Transition Framework (CCTF). Denne version bruges i Klimaalliancen i forbindelse med opdatering og certificering af de kommunale klimahandlingsplaner.

    Opdatering og certificering

    Opdatering af de kommunale klimahandlingsplaner sker ud fra planperiodens arbejde, resultater og erfaringer. Derfor skal der ved en opdatering og fornyet certificering af klimahandlingsplanen udarbejdes en vurdering af, om og hvordan den eksisterende klimahandlingsplan bør tilpasses, opdateres og suppleres med afsæt i:

    • Nye politiske ønsker i kommunen og fra byrådet
    • Nye nationale politiske rammevilkår
    • Erfaringer fra kommunens arbejde med at implementere klimahandlingsplanen – herunder monitorering og evaluering
    • De 16 kriterier for, hvad en klimahandlingsplan bør indeholde for at leve op til højeste internationale standard for kommunal klimaplanlægning (C40’s Cities Climate Transition Framework)

    Den danske version af CCTF kan findes via linket nedenfor og er målrettet kommuner, der i regi af Klimaalliancen opdaterer og certificerer deres klimahandlingsplaner.

    Dansk version af CCTF (pdf)

    I Klimaalliancen tilbydes kommuner vejledning og sparring i deres op-daterings- og certificeringsproces via de geografiske organiseringer. Klimaalliancens videnspartnere, CONCITO og C40, vurderer og certi-ficerer kommuners opdateringsarbejde gennem to nedslag (Scoping og certifcering).

    Scoping 

    Scoping har til formål at afgrænse og rammesætte opdateringsarbejdet tidligt i processen og dermed hjælpe til at fokusere de tilgængelige ressourcer til opgaven. Scopingfasen udmøntes i en aftale om opdateringsopgaven.

    Certificering

    Certificeringsfasen skal sikre, at kommunens opdaterede klimahandlingsplan lever op til international standard for kommunal klimaplanlægning. Certificeringen gives af C40 og CONCITO.

    Skal I i gang med at opdatere?

    Læs mere om opdatering og certificering af klimahandlingsplaner i Klimaalliancens informationsark, hvor du også kan læse nærmere om processen. For yderligere information er udarbejdet følgende materiale i Klimaalliancen:

    Hvis du skal i gang med opdatering eller har du spørgsmål til opdatering og certificering af klimahandlingsplaner i Klimaalliancen, så kontakt din lokale geografiske organisering, som kan hjælpe med vejledning og sparring.

    Find kontaktoplysninger på de geografiske organiseringer

    Du er også altid velkommen til at sekretariatet i Klimaalliancen på klimaalliancen@kl.dk

    Øvrig viden

    Partnerskabet udarbejder også anbefalinger til realisering af klima-handlingsplanerne. De vil blandt andet indeholde:

    • Generelle implementeringsanbefalinger
    • Kommunale case-beskrivelser på tiltag og klimaløsninger
    • Vejledninger og guidelines udviklet ifm. Klimaalliancens revisionsprotokol. 

    Anbefalingerne er under udarbejdelse nu, og forventes tilføjet løbene i takt med at mere viden kommer til. 

    Logo Klima Alliancen
    Sidst opdateret: 26. juni 2024

    Kontakt

    Programchef

    Julie Leth

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3866

    E-mail: jlet@kl.dk