Gå til hovedindhold
Nyhed
Arbejdsgiver

Ny rapport om kommunale nøgletal viser flere kvindelige ledere i kommunerne

Væsentlig flere lederstillinger i kommunerne bestrides af kvinder end for 10 år siden, viser ny KL-rapport. Rapporten giver et overblik over en række tendenser på det kommunale arbejdsmarked, fx alderssammensætning, arbejdstid og sygefravær.

26. aug. 2024

Indhold

    I dag er næsten hver anden af kommunernes forvaltningschefer kvinder, og tallet er steget betragteligt over de seneste godt 10 år. Det viser KL’s årlige rapport Det kommunale arbejdsmarked i tal 2023. 

    Andelen af kvindelige forvaltningschefer er ifølge rapporten steget fra 32 procent i 2014 til 46 procent i 2023. I samme periode er andelen af kvindelige kommunaldirektører også gået op - fra 14 procent til 20 procent.  

    Samtidig er kommunerne og regionerne de sektorer på arbejdsmarkedet, der har flest kvinder ansat. Her er 77 procent af medarbejderne kvinder, mens 39 procent af medarbejderne i den private sektor er kvinder.

    Flere mellem 18 og 21 år

    Udover kønsfordelingen giver rapporten indsigt i forskellige tendenser på det kommunale arbejdsmarked, fx når det kommer til alderssammensætning, arbejdstid, sygefravær og antallet af medarbejdere på velfærdsområderne.    

    Fx viser rapporten, at det største kommunale hovedområde i 2023 var det pædagogiske område med i alt 162.800 medarbejdere. Det næststørste område var ældre, sundhed og handicapområdet med 154.900 medarbejdere. 

    Ifølge rapporten er gennemsnitsalderen 44,6 år for kommunalt ansatte, hvilket næsten er den samme som i 2014. Til gengæld har aldersprofilen ændret sig, så en større andel af medarbejderne er over 60 år og mellem 18 og 21 år. 

    I alt er en ud af seks lønmodtagere i Danmark ansat i en kommune, og kommunerne beskæftiger samlet set mere end en halv million ansatte. Det gør kommunerne til den største offentlige arbejdsgiver herhjemme.  

    Læs meget mere om det kommunale arbejdsmarked i rapporten herunder.  

    Dokumenter

    Kontakt

    Pressekonsulent

    Anders Egedal

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3123

    E-mail: aneg@kl.dk