Rudersdal Kommune: Fælles om sygefravær – mere tid til borgerne og til hinanden
Rudersdal Kommune påbegyndte deres sygefraværsindsats med workshopforløb på arbejdspladser med højt sygefravær indenfor dagtilbuds-, ældre- og socialområdet. Efter to år fik Rudersdal Kommune bevilliget puljemidler fra STAR, hvilket muliggjorde at deres igangværende indsats kunne udbredes til en større del af kommunen. Derfor omfatter sygefraværsindsatsen i dag 21 arbejdspladser fordelt på plejecentre, et rehabiliteringscenter, hjemmeplejedistrikter og børnehuse.
Rudersdal Kommune påbegyndte deres sygefraværsindsats med workshopforløb på arbejdspladser med højt sygefravær indenfor dagtilbuds-, ældre- og socialområdet. Efter to år fik Rudersdal Kommune bevilliget puljemidler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering(STAR), hvilket muliggjorde at deres igangværende indsats kunne udbredes til en større del af kommunen. Derfor omfatter sygefraværsindsatsen i dag 21 arbejdspladser fordelt på plejecentre, et rehabiliteringscenter, hjemmeplejedistrikter og børnehuse.
Udgangspunktet for Rudersdal Kommunes sygefraværsindsats er kommunens sygefraværspolitik, hvori der er et klart budskab om, at sygefravær er et fælles ansvar. Det har derfor været helt afgørende at både centerchef, daglig leder og TRIO’en deltager i workshopforløbene. Workshopforløbene, der nu er afsluttede, omfattede fire halvdagsworkshops, samt lokale dialogmøder med medarbejderne. Her blev der arbejdet med data og hypoteser om, hvad der driver sygefraværet, hvordan medarbejderne oplever sygefraværet, hvilke tiltag der tidligere havde været arbejdet med, samt hvad de så af muligheder for at nedbringe sygefraværet. Hertil blev der ligeledes arbejdet med hvilken sygefraværskultur, som der ønskes på arbejdspladsen.
Workshopforløbene har først og fremmest haft til formål at bidrage med viden, værktøjer og inspiration til at forebygge og nedbringe sygefraværet. Sygefraværsindsatsen skal således skabe mere tid til kerneopgaven og samtidig styrke trivslen, nærværet og udviklingen af en bæredygtig arbejdsplads.
Konkret er indsatsen forankret i kommunens HR, hvor et lille tværfagligt rejsehold med kompetencer inden for HR og personalejura, arbejdsmiljø, trivsel og analyse, følger sygefraværet tæt, sparrer med arbejdspladserne og afholder workshopforløbene.
Herudover er der som led i sygefraværsindsatsen også igangsat prøvehandlinger i form af kurser for ledere om ’Forstå og forebyg stress’ ligesom kommunen afholder obligatoriske kurser for alle kommunens ledere i ’Den vigtige samtale’ og ’Regler, redskaber og lovgivning’.
Rudersdal kommune har gennem hele sygefraværsindsatsen haft bedre brug af sygefraværsdata for øje. De har udviklet en let og overskuelig sygefraværsrapport, der løbende bliver opdateret, hvor lederne hurtigt kan skabe sig et overblik over deres medarbejderes fravær. Rapporten har til formål at gøre det lettere for lederne at handle på det fravær, der er i afdelingen og gennemskue eventuelle mønstre i fraværet. For de enkelte arbejdspladser har overblikket været gavnligt i forhold til at kunne se hvor meget sygefravær medarbejderne har haft, og i hvilke perioder. Således kan sygefraværsdataen bedre understøtte og kobles til specifikke udfordringer ude på arbejdspladserne. Hertil er sygefraværsdata også nogle steder i kommunen blevet et fast punkt på personalemøderne, så alle medarbejdere er en del af indsatsen.
Se et eksempel på en fraværsrapport nederst på siden under dokumenter.
- Der er etableret styregruppe for sygefraværsindsatsen. Styregruppen består af leder- og medarbejderrepræsentanter (fællestillidsrepræsentanter) og kommunaldirektøren er formand. Styregruppen mødes 4 gange om året og drøfter status, udvikling og aktuelle tematikker.
- Der er etableret et tværfagligt rejsehold, som omfatter: Sygefraværskoordinatoren og en erfaren ledelseskonsulent. Rejseholdet har kompetencer indenfor personalejura, arbejdsmiljø og trivsel samt analyse.
- Der lægges vægt på tæt opfølgning i ledelseslinjen og løbende i MED-udvalg. Sygefravær er på dagsordenen hver måned i direktionen og chefgruppen og repræsentanter fra rejseholdet deltager løbende i ledelses- og MED-møder på de respektive områder.
For Rudersdal Kommune har indsatsen først og fremmest resulteret i en meget større systematik i kommunens sygefraværsindsats. Hertil er retningslinjer og handlemuligheder blevet tydeligere for alle, hvilket har givet tryghed og en oplevelse af retfærdighed på arbejdspladserne.
Spørger man lederne, værdsætter de særligt dialogværktøjerne og skabelonerne til samtaler, der har gjort det nemmere for dem at handle på sygefraværet på en god og effektiv måde samt rådgivning fra personalkonsulenterne. På tværs af både ledere og medarbejdere peges der på, at sygefravær er blevet noget man taler om og arbejder med i fællesskab.
I workshopforløbene fra september 2021 og to år frem skete der et markant fald i sygefraværet på nogle arbejdspladser, mens det andre steder flyttede sig knapt så meget. Perioden her var en tid, præget af coronapandemien, hvorfor Rudersdal Kommune også i perioder så et stigende sygefravær. Bemærkelsesværdigt var dog, at de arbejdspladser, som var en del af workshopforløbene, havde en mindre stigning i sygefraværet end de resterende arbejdspladser.
Den nuværende indsats på dagtilbuds- og ældreområdet har været i gang i knap et halvt år, men allerede nu er der flere arbejdspladser, som har nedbragt deres sygefravær markant. Fordelt på områder ser den foreløbige udvikling for første kvartal af 2024 i sygefraværet således ud:
- Dagtilbudsområdet: Stigning på 1,5 dagsværk pr. fuldtidsansat
- Plejecentre og botilbud: Fald på 0,8 dagsværk pr. fuldtidsansat
- Rehabiliteringscenter: Fald på 4,4 dagsværk pr. fuldtidsansat
- Hjemmeplejen: Fald på 0,7 dagsværk pr. fuldtidsansat
Skal I selv i gang med en sygefraværsindsats som Rudersdal Kommunes, fremhæver kommunen, at det er vigtigt med en stærk organisering af indsatsen, høj ledelsesmæssig bevågenhed og vedholdenhed.
Herudover pointerer Rudersdal Kommune, at det giver rigtig god mening at arbejde med kulturen omkring fravær og nærvær. Det kan være følsomt, så gode redskaber og evt. facilitering er en hjælp. Samtidig gør kommunen opmærksom på, at det er vigtigt at inddrage AMR og TRIO i indsatsen for at sygefraværsindsatsen bliver et fælles ansvar. Effekter skabes ikke af indsatser, men først og fremmest af mennesker, som involverer sig og handler.
Afslutningsvist har kommunen haft god succes med at arbejde med hypoteser om, hvad der driver fraværet, for herefter at teste hypoteserne af med data. Det har været med til at aflive nogle myter og skærpet nysgerrigheden for at bruge data.
I Rudersdal Kommune vil de vedholdende arbejde videre med deres sygefraværsindsats, og udbrede deres resultater og gode erfaringer til hele kommunen.
Værktøjer i sygefraværsindsatsen
I forbindelse med sygefraværsindsatsen har Rudersdal Kommune udviklet en materialepakke af værktøjer. Nogle af værktøjerne har til formål at understøtte den gode dialog om sygefraværet, bl.a. på personalemøderne. Andre værktøjer har til formål at hjælpe lederen i at håndtere og forebygge sygefravær, herunder et værktøj der kan inspirere til, hvordan lederen, sammen med medarbejderen, får skabt gode sygefraværssamtaler.
Nedenfor ses Rudersdal Kommunes samlede materialepakke af værktøjer, som viser en stor variation af værktøjer i materialepakken: