Gå til hovedindhold
Integration
Beskæftigelse
Tema

Indledning: Inspiration til implementering af arbejdspligt

KL har indsamlet eksempler på gode metoder og indsatser for borgere, som omfattes af arbejdspligten, med formålet om at inspirere kommuner til, hvordan arbejdspligten kan implementeres. Eksemplerne er fordelt på fire temaer.

Indhold

    Kommunerne arbejder allerede målrettet med at bringe målgruppen for arbejdspligt ind på arbejdsmarkedet. Målgruppen er forskelligartet, og nogle er meget langt fra arbejdsmarkedet og har komplekse problemstillinger. Der er derfor ikke nogen entydig opskrift på succes.

    Men rundt omkring i landet findes talrige virkningsfulde indsatser og gode erfaringer. Mange kommuner har gennem de seneste år opdyrket og afprøvet nye metoder og tilgange, som virker, og data viser en tydelig fremgang i beskæftigelsen for målgruppen. De metoder og tilgange skal vi holde fast i, også når arbejdspligten skal implementeres. 

    KL har derfor indsamlet eksempler på gode metoder, tilgange og indsatser for borgere, som omfattes af arbejdspligten. Formålet er at inspirere andre kommuner og bidrage til en implementering af arbejdspligten med jobeffekt. Og en implementering af arbejdspligten, der fastholder motivationen og troen på succes hos både borgere og medarbejdere i jobcentrene. 

    Nogle af indsatserne er velafprøvede og har dokumenterede resultater, andre er nyere og anviser en lovende praksis.

    De gode eksempler og metoder er samlet under fire temaer. Der vil være naturlige overlap mellem temaerne, da indsatser ofte har flere formål. Temaerne er:

    • Virksomhedsrettede indsatser og sproglig opkvalificering
    • IGU - et alternativ til arbejdspligt
    • Tilgangen til borgere med integrationsbehov
    • Nytteindsats

    KL har i udvælgelsen af kommunale indsatser lagt vægt på, at de i store træk kan iværksættes inden for rammerne af arbejdspligten. Der vil dog være dele af indsatserne, som ikke kan rummes inden for lovgivningen om arbejdspligt, det gælder særligt længerevarende tilbud om vejledning og opkvalificering.

    IGU er ikke en del af arbejdspligten, men hvis en borger kommer i et IGU-forløb, er man ikke længere omfattet af reglerne om arbejdspligt. IGU skal derfor ses som et alternativ til arbejdspligt.

    Sidst opdateret: 3. januar 2025

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Sara Glahder Lindberg

    Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik

    Telefon: +45 3370 3149

    E-mail: sgl@kl.dk