Gå til hovedindhold
Ældre

Kompetenceudvikling og implementeringsstøtte - Samarbejde med uddannelsesinstitutioner

KL har sammen med Danske SOSU-skoler, Danske Professionshøjskoler og Sundhedsstyrelsen indgået et stærkt samarbejde, der skal styrke omstillingen til faste teams og helhedspleje i ældreplejen.

Indhold

    Kompetenceudviklingen og implementeringsstøtten omfatter supervision og sparring for ledere, kompetenceudvikling for nøglemedarbejdere som brobyggere mellem ledelse og praksis samt uddannelse af faglærte og ufaglærte medarbejdere via AMU-systemet. 

    Implementeringsstøtte og kompetenceudvikling til faste teams og helhedspleje

    Det er aftalt mellem KL, Danske Professionshøjskoler, Danske SOSU-skoler, Sundhedsstyrelsen og Ældreministeriet, at en andel af midlerne til implementeringsstøtte til kommunerne udmøntes til initiativer vedrørende kompetenceudvikling til faste teams og helhedspleje. KL er tovholder på initiativet. 

    Den praksisnære kompetenceudvikling og implementeringsstøtte vil bl.a. bestå af følgende aktiviteter:

    • Supervision/sparring/kompetenceudvikling for ledere i implementeringsperioden.
    • Kompetenceudvikling for nøglemedarbejdere mhp. at fungere som brobyggere mellem ledernes intentioner og teamets daglige praksis.
    • Kompetenceudvikling for både faglærte og ufaglærte medarbejdere.

    Kompetenceudviklingen af faglærte og ufaglærte medarbejderne sker i regi af AMU-systemet inden for gældende regler og vilkår og med tæt koordinering med den øvrige kompetenceudvikling af ledere og nøglemedarbejdere.

    23 millioner kroner til at klæde medarbejdere og ledere i ældreplejen godt på til ældrereformen - Ældreministeriet

    Organisering og proces

    KL vil i samarbejde med Sundhedsstyrelsen sikre erfaringsudveksling og vidensdeling på tværs af deltagende kommuner samt stå for koordineringen mellem kommuner og uddannelsesinstitutionerne.

    Professionshøjskolerne vil stå for implementeringsstøtten til ledere og nøglemedarbejdere, mens SOSU-skolerne vil stå for kompetenceudvikling til social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter samt ufaglærte medarbejdere vil varetages af relevante godkendte AMU-udbydere.

    Det er forventningen, at kommunerne kan rekvirere tilbuddet fra foråret 2025 med henblik på praksisnær kompetenceudvikling i andet halvår af 2025 og frem til og med 2027.

    Sidst opdateret: 20. december 2024

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Heidi Hesselberg Lauritzen

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3068

    E-mail: hehl@kl.dk

    Specialkonsulent

    Catrine Granzow Holm

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3703

    E-mail: cagh@kl.dk