Ældretilsyn
Lov om ældretilsyn er den ene af tre hovedlovgivninger i regeringens ældrereform. Med loven indføres et nyt tværkommunalt ældretilsyn, der skal erstatte de 98 ældretilsyn i kommunerne samt forsøgsordningen med et statsligt ældretilsyn i regi af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Med oprettelsen af det nye ældretilsyn samles kompetencerne til at føre tilsyn med ældreplejen i plejeenheder i ét tilsyn i modsætning til i dag, hvor der både er et kommunalt ældretilsyn og et statsligt ældretilsyn i regi af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Regler om ansvaret for varetagelsen af funktionen som ældretilsyn, herunder om det geografiske dækningsområde, ældretilsynets indretning, drift og finansiering fastsættes på bekendtgørelsesniveau. Der linkes til første del af ”Bekendtgørelse om ældretilsyn” nederst på siden.
Indhold, indretning og drift
Med det nye ældretilsyn ønsker man blandt andet at sikre et lavere til-synstryk for kommunerne samt et tilsyn med mere fokus på læring og udvikling.
Ældretilsynet skal gennemføres ud fra en løbende vurdering af, hvor der kan være størst risiko for kvalitet i helhedsplejen – eller på baggrund af en konkret bekymring. Har en plejeenhed ikke haft tilsyn inden for en periode på fem år, gennemføres under alle omstændigheder et anmeldt til-synsbesøg. Desuden skal ældretilsynet koordinere og iværksætte indsatser vedrørende rådgivning og sparring i tilfælde af anmodning fra en ældre, pårørende eller plejeenheden samt i forbindelse med det konkrete tilsyn.
Ældretilsynet skal afholde opstartsmøde med en plejeenhed inden for 3-6 måneder efter, at enheden har registreret sig i Plejeoversigten. Der lægges op til at give metodefrihed i forhold til tilrettelæggelsen af opstarts-mødet.
Endelig skal de tre ældretilsyn oprette en ældrelinje, hvor ældre, pårørende, personale og andre kan henvende sig om bekymrende forhold i en plejeenhed. Forudsætningen for henvendelse er, at man først har forsøgt udfordringen løst lokalt.
Samtilsyn
Som en del af tilsynsreformen indføres et samtilsyn, hvor relevante tilsynsmyndigheder – i første omgang ældretilsynet, arbejdstilsynet og det sundhedsfaglige tilsyn - skal gennemføre tilsyn på plejehjem samtidig, hvis to eller flere af tilsynsmyndighederne udtager samme plejehjem til tilsyn i det samme kalenderår. Hensigten er, at fødevaretilsynet og brandsynet skal kobles på senere.
Opdateres…
Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser:
Lov om ældretilsyn med tilhørende bekendtgørelse om ældretilsyn træder i kraft den 1. januar 2025 med henblik på, at de kommuner, der varetager funktionen som ældretilsyn, får tid til at etablere sig som ny tilsynsaktør på ældreområdet frem mod 1. juli 2025, hvor ældretilsynets tilsynsforpligtelse idriftsættes.
Frem mod idriftsættelsen af det tværkommunale ældretilsyn den 1/7 2025 skal kommunerne føre det kommunale tilsyn, jf. SEL § 151, som de ellers ville have gjort.