Gå til hovedindhold
Ældre

Ældreloven

Ældreloven er den ny hovedlov for ældrepleje og -omsorg, som tilvejebringer de lovgivningsmæssige rammer for fremtidens ældrepleje med afsæt i tre bærende værdier: Den ældres selvbestemmelse, tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse og et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.

Indhold

    Formål

    Formålet med loven er at sikre at ældreplejen, der – med udgangspunkt i den enkelte persons aktuelle livssituation og behov – understøtter en alderdom, som er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær.

    Helhedspleje

    Med ældreloven indføres helhedspleje og borgernær visitation. Helhedspleje indebærer, at hjælpen og plejen til den ældre skal tilbydes som et sammenhængende pleje- og omsorgsforløb, der kan tilpasses efter borgerens aktuelle behov. Det skal ske i dialog mellem medarbejderen, den ældre og de pårørende. 

    Helhedspleje omfatter personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp samt genoptræning. Hjælpen skal gives med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. På sigt – og som led i regeringens sundhedsudspil – er tanken, at almen sygepleje også vil blive en del af helhedsplejen. 

    Tilrettelæggelse og udførelse af helhedspleje tager afsæt i en helhedsorienteret tilgang under hensyntagen til den ældres samlede livssituation. Helhedsplejebegrebet sigter ligeledes mod at sikre og understøtte kontinuitet og sammenhæng i hjælpen og derigennem bidrage til færrest mulige forskellige medarbejdere i den ældres hjem. Ældreloven lovgiver ikke om faste teams eller om den nærmere indretning af disse. Det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at træffe beslutning om rammerne for såvel organisering, tilrettelæggelse som udmøntning af helhedspleje. Faste teams – eller lignende tværfaglige fællesskaber – centreret om den enkelte borger vil dog kunne understøtte hensynet om at sikre kontinuitet i hjælpen, herunder færrest mulige medarbejdere i hjemmet.

    Helhedspleje indebærer endvidere, at hjælpen i pleje- og omsorgsforløbene vil skulle kunne leveres af én og samme leverandør – offentlig som privat. Med andre ord skal private leverandører – på lige fod med de kommunale – fremadrettet kunne levere praktisk hjælp, personlig pleje og genoptræning, som ikke sker i tilknytning til en sygehusindlæggelse. 

    Øvrigt indhold i Ældreloven:

    Udover helhedspleje omfatter Ældreloven også bestemmelser vedrørende forebyggende indsatser, samarbejde og inddragelse af civilsamfund og lokale fællesskaber, pasning af døende mv.

    Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser:

    Ældreloven træder i kraft den 1. juli 2025. 

    Dog gælder for borgere, der før 1. juli 2025, er visiteret til hjælp efter servicelovens §§ 83, 83a eller 86, stk. 1. og som er omfattet af ældreloven, skal overgå til ældrelov senest 1. juli 2027.

    Sidst opdateret: 20. december 2024

    Links

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Heidi Hesselberg Lauritzen

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3068

    E-mail: hehl@kl.dk