Minikursus for sundhedskonsulenter og -koordinatorer
I juni 2022 afholdte Center for Forebyggelse i praksis et to dages minikursus, som handlede om at sætte forebyggelsen på dagsordenen og skabe bedre resultater gennem faglig viden, samarbejde på tværs, involvering og facilitering
Flere kommuner har skulle forberede nye kommunalpolitikere til at arbejde videre med folkesundhedsopgaven og mindske social ulighed i sundhed. Hvordan kunne man sætte sundhedsfremme og forebyggelse højt på den kommunale dagsorden fremadrettet? Hvordan kunne man fremme ejerskab til opgaven på tværs af forvaltninger og fagområder? Og hvordan kunne man styrke kapaciteten til at omsætte den tværgående forebyggelsesopgave til praksis?
På kurset formidlede Center for Forebyggelse i praksis viden og erfaringer fra arbejdet med at sætte forebyggelse på dagsordenen og samarbejde om sundhed på tværs. Med afsæt i egen case delte deltagerne erfaringer og udfordringer, og drøftede, hvordan indsatsen kunne styrkes i egen kommune.
Formålet med minikurset var, at deltagerne fik styrkede kompetencer til - som konsulenter og facilitatorer - at sætte forebyggelse højt på den kommunale dagsorden og fremme ejerskabet til og understøtte implementering af den tværgående forebyggelsesopgave.
Målgruppen var sundhedskoordinatorer og konsulenter, som arbejder med planlægning og implementering af den tværgående sundhedsfremme- og forebyggelsesopgave i kommuner.
Minikurset tog afsæt i deltagernes erfaringer med den tværgående forebyggelses- og sundhedsfremmeopgave og vekslede mellem faglige oplæg, erfaringsudveksling og drøftelser:
- Hvad er det faglige grundlag for den tværgående sundhedsfremme- og forebyggelsesopgave?
- Hvordan arbejdes der med kvalitet i forebyggelsesindsatsen?
- Hvordan er erfaringerne med at prioritere og løfte forebyggelsen i hele kommunen? (Hvordan sættes forebyggelse på dagsordenen hos politikere og ledere?)
- Hvordan kan ejerskabet på tværs af kommunen styrkes? (Hvordan kan samarbejdet med øvrige forvaltningsområder og civilsamfund styrkes?)
- Workshop med udgangspunkt i egen case: Hvordan kan vi styrke indsatsen i egen kommune?
- Få større indsigt i din kommunens modenhed til at sætte forebyggelse højt på dagsordenen og arbejde med kvalitet i indsatsen
- Få større bevidsthed om egne styrker og udfordringer som faglig rådgiver og facilitator
- Lær at lave involverende processer og møder gennem brug af faciliteringsredskaber