Gå til hovedindhold
ÆldreReform
Ældre
Økonomi

Økonomi og styring

Med ældrelov indføres helhedspleje og borgernær visitation. Indførelse af helhedspleje i få, sammenhængende og rummelige pleje- og omsorgsforløb, som kommunen selv tilrettelægger nærmere efter ældrelovens §§ 9 og 10 kræver, at kommunerne indretter styringen af ældreplejen på en ny måde.

Indhold

    Ældreplejens kerneydelser vil fremover skulle tildeles en borger i form af forløb, som vil udgøre en ramme for hjælpen til modtageren. Den konkrete beslutning om løbende tilpasning af hjælpen træffes af de udførende medarbejdere – inden for rammen af det tildelte forløb – og i takt med udviklingen i modtagerens ressourcer og behov.

    I omstillingsperioden frem mod lovens ikrafttrædelse den 1. juli 2025 har kommunerne en kompleks opgave med at blive helt konkrete på, hvordan forløbene skal skrues sammen. Det kræver et tæt samarbejde mellem blandt andet visitatorer og økonomimedarbejdere Som kommune skal I definere et antal forløb, som ældreplejen skal leveres, dokumenteres og styres ud fra. 

    For at understøtte kommunernes omstilling til ældreloven, afvikler KL løbende webinarer om implementering af ældreloven med fokus på økonomistyring af rummelige pleje- og omsorgsforløb.

    Webinarer - Sundhed og ældre 

    Som led i implementeringen af ældrereformen har KL påtaget sig rollen som implementeringsstøttepartner, hvilket bl.a. indebærer et ansvar for udarbejdelse af en vejledning til beregning af afregningspriser for helhedspleje. KL har indgået et samarbejde med BDO om at udarbejde takstvejledningen. 

    Hvornår er vejledningen klar?

    Vejledningen forventes at blive publiceret primo maj. Endvidere afholder KL i samarbejde med BDO et webinar den 13. maj kl. 12:00-13:30 (link til tilmelding kommer senere)

    Samtidig skal kommunerne være opmærksomme på den dokumentationsopgave, der ændrer sig med ældreloven, og som er nødvendig at samtænke med indretningen af forløbene. Forløbene skal bestå af ”Niveau 2 Fælles Sprog III Ældrelovsindsatser”. KL har udarbejdet en pixiguide vedrørende dokumentation for kommunal pleje og omsorg både i forhold til servicelov og ældrelov.

    Tilpasning af Forenklingen af Fælles Sprog III til også at rumme Ældreloven og ny Sundhedsstruktur

    Økonomi i ældrereformen 

    Med ældrereformen afsættes der i 2024 376,1 mio. kr. til udbredelse af faste teams i kommunerne. Tilskuddet tildeles med tilsagn. Alle kommuner har søgt og modtager midler. 

    Herudover afsættes samlet 2,5 mia. kr. i perioden 2024-2027 samt 1 mia. kr. varigt fra 2028 til et kvalitetsløft af ældreplejen i kommunerne. Midlerne til kvalitetsløftet tilgår kommunerne via bloktilskuddet. 

    Særskilte initiativer 

    Der afsættes 455 mio. kr. i perioden 2024-2027 og 15 mio. kr. varigt fra 2028 til en række særskilte initiativer. 

    Læs mere om implementeringsunderstøttende initiativer: 

    • Lokalplejehjem og mulighed for at ansøge pulje om støtte til etablering 
    • Kompetenceudvikling
    • Velfærdsteknologi

    For en samlet oversigt over økonomien i reformen henvises til

    Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om en reform af ældreområdet (sm.dk)

    Sidst opdateret: 8. april 2025

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Trine Cornelius Høgh

    Økonomisk Sekretariat

    Telefon: +45 3370 3175

    E-mail: trch@kl.dk