Kontakt
Karin Hoffmann-Hansen
Jura & EU
Telefon: +45 3370 3261
E-mail: kahh@kl.dk
Jesper Gradert
Jura & EU
Telefon: +45 3370 3322
E-mail: jegr@kl.dk
Whistleblowerloven yder først og fremmest beskyttelse mod repressalier for den der i god tro whistleblower om visse EU-retskrænkelser (fx udbudsregler og miljøregler og GDPR), alvorlige lovovertrædelser og andre alvorlige forhold til kommunens interne whistleblowerordning. Personrelaterede konflikter og tvister om eget ansættelsesforhold er som det klare udgangspunkt ikke omfattet.
Med loven fik kommunerne pligt til at oprette interne whistleblowerenheder, som er tillagt undersøgelseskompetence, som ellers ville ligge i den almindelige forvaltning. Enheden er forpligtet til at følge omhyggeligt op på indberetninger, der er omfattet af lovens anvendelsesområde. Det er enheden og ikke forvaltningen, der afgør om der er fulgt tilstrækkeligt op på en indberetning. I den forbindelse skal de interne whistleblowerenheder være opmærksomme på whistleblowerlovens særlige tavshedspligt, jf. lovens § 25 og videregivelsesreglen i § 26.
Lovens anvendelsesområde omfatter indberetninger om alle ansatte – både menige og ledende medarbejdere og også borgmesteren og medlemmer af kommunalbestyrelsen, hvis indberetningen angår opgaver de varetager som led i deres hverv.