Den kommunale styrelseslov angiver de overordnede rammer for kommunalbestyrelsens virke, herunder reglerne om ansvars- og opgavefordelingen mellem kommunalbestyrelsen, de af kommunalbestyrelsen nedsatte udvalg, borgmesteren og administrationen. De enkelte kommuners mere detaljerede regler for blandt andet opgavefordeling i udvalgene fastsættes i styrelsesvedtægten.
Herudover fastlægger den kommunale styrelseslov en række rettigheder og pligter for de enkelte kommunalbestyrelsesmedlemmer.
De kommunale tilsynsmyndigheder har en righoldig praksis vedrørende styrelsesretlige spørgsmål.
Indenrigs- og sundhedsministeriets resumedatabase
Ankestyrelsen
Styrelsesloven
Normalstyrelsesvedtægt
Normalforretningsorden
KL holder kurser om Politikerbetjeningens juridiske aspekter. På kurset får du på kurset en grundig indføring i styrelseslovens regler om kommunalbestyrelsens virke og beslutningskompetence og reglerne for økonomiudvalg og stående udvalg i forhold til f.eks. udarbejdelse af dagsorden, forberedelse og præsentation af sager, tavshedspligt på møder og protokollering af beslutninger. Læs mere om kurset, som også kan rekvireres af den enkelte kommune, på Komponents hjemmeside:
Politikerbetjeningens juridiske aspekter | Komponent
KL afholder kurset ”Kommunalret for specialister”, hvor vi kommer bredt rundt i de kommunalretlige discipliner med mulighed for gennem tre moduler at fordybe sig i forskellige emner indenfor kommunalretten. Modul 1 giver en grundig indføring i de regler, der gælder for kommunernes styrelse og opgavevaretagelse med vægt på ansvars- og opgavefordelingen mellem kommunalbestyrelsen, udvalg, borgmester og forvaltning. Undervisningen er praksisnær, og der tages hensyn til deltagernes ønsker i planlægningen. Du kan tage modulerne enkeltvis eller som et samlet forløb. Læs mere om kurset på Komponents hjemmeside:
Kommunalret for specialister