Gå til hovedindhold
Forvaltning og ledelse

Reformer, Handlerum, Faglig ledelse - hvad skal der fokus på?

Nyt oplæg om faglig ledelse med titlen ”Reformer, Handlerum, Faglig ledelse – hvad skal der fokus på?” udgives af KL sammen med de fem chefforeninger, fem faglige organisationer og disses lederforeninger.

Indhold

    I 2023 udgav de fem chefforeninger og KL oplægget ”Mere ledelse, Mindre detailstyring, Bedre velfærd”. Her blev en række anbefalinger præsenteret med fokus på, hvordan ledelse kan styrkes for at skabe mere kvalitet og værdi for borgerne. Et centralt budskab var, at mindre detailstyring og mere faglig ledelse er vejen til bedre velfærd.

    I dag er både arbejdsgivere og arbejdstagere enige i at få øget fokus på faglig ledelse. Det er sjældent, at så mange offentlige opgaver er under faglig forandring på så relativt kort tid, som de er i år. I kommunerne skal der bl.a. implementeres en ældrereform, en grøn trepart, en sundhedsreform og en folkeskoleaftale. Og det betyder, at kommunens medarbejdere og faglige ledere kommer i orkanens øje, når reformerne skal omsættes til værdi for borgerne, og medarbejdere og ledere på tværs af fagsøjler skal skabe helhedsløsninger.

    Derfor udgives oplægget ”Reformer, Handlerum, Faglig ledelse – hvad skal der fokus på ”. I oplægget beskrives det, hvorfor de mange reformer, der er på vej, kalder på styrket faglig ledelse. At kunne gennemføre reformerne afhænger ganske enkelt af god faglig ledelse tæt på borgerne, og i oplægget peges der på, hvilke faglige ledelsesopgaver der skal i fokus.

    De aktuelle forandringer, som reformerne bærer med sig, kendetegnes ved frisættelse, statslig deregulering og bedre helhedsløsninger for borgerne. Der sker faglige forandringer, der påvirker de faglige ledelsesopgaver i samme retning. Oplægget peger derfor på fire faglige ledelsesopgaver, der skal have høj prioritet på tværs af professioner og opgaveområder.

    Figur: Fire faglige ledelsesopgaver i fokus

    Oplægget peger på, hvad det faglige ledelsessystem bør have fokus på for at skabe værdi for borgerne, og derfor har det budskaber til alle dem med ansvar for, hvordan den faglige ledelse fungerer. Der er budskaber til kommunernes topledelse – både politisk og administrativt – om at prioritere faglig ledelse og rammevilkår for lederne højt. Der er også budskaber til de faglige ledere i den borgernære drift og til dem, der understøtter de faglige ledere.

    Hensigten med oplægget er at inspirere til dialog i ledelseskæden mellem lederne i den øvre del af kæden og lederne i de borgernære enheder. Dialogen skal handle om rammerne for og indholdet i den faglige ledelse. Oplægget rummer også budskaber til staten om, at de lovændringer, regeringen arbejder med, er helt af afhængige de fagprofessionelle medarbejder og faglige ledere, der skal omsætte reformerne til værdi for borgerne. Derfor opfordrer oplægget regeringen til at indfri løfterne i en ny administrationspraksis om deregulering, og til at staten understøtter en udvikling med større vægt på faglig ledelse.

    Der er i oplægget 12 QR-koder med et link til udtalelser fra hver af de 12 formænd og -kvinder fra de deltagende organisationer.

    Se eller gense webinar om faglig ledelse og velfærdsreformer, der blev afholdt 30. oktober 2024 i forbindelse med ledelsesugen:

    Regeringen vil gennemføre reformer på flere af de store velfærdsområder, jævnfør skoleområdet, ældreområdet, beskæftigelsesområdet, sundhedsområdet og ligeledes flere ændringer på socialområdet, hvor man i 2024 også implementerer Barnets lov. Hertil kommer, at der på andre områder er væsentlige udviklingsaktiviteter fx på dagtilbudsområdet, hvor der er stor fokus på den styrkede pædagogiske læreplan i forlængelse af kvalitetsrapporterne på dagtilbudsområdet.

    Alle disse reformer og udviklingsaktiviteter vil i høj grad præge de faglige ledelsesopgaver i kommuner, og det er denne kobling mellem reformer og faglig ledelse, der er webinarets hovedtema.

    Webinaret havde følgende oplægsholdere:

    • Christian Harsløf – moderator, direktør, KL
    • Lone Lyrskov – kommunaldirektør, Silkeborg Kommune, formand for Kommunaldirektørforeningen
    • Jakob Bigum Lundberg – direktør, Næstved Kommune, formand for Velfærdscheferne
    • Rasmus Byskov-Nielsen – kommunaldirektør, Holstebro Kommune, fhv. formand, Børne- og Kulturchefforeningen
    • Tanja Murphy, leder af hjemmeplejen og hverdagsrehabilitering, Viborg Kommune
    • Lone Andersen, dagtilbudsleder, Kolding Kommune
    • Kit Borup, social- og sundhedschef, Mariagerfjord Kommune
    • Amalie Fricault, skoleleder, Halsnæs Kommune

    Under webinaret blev der afspillet videoklip af følgende personer:

    • Mette Kierkgaard – ældreminister, Moderaterne
    • Signe Færch – forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
    • Claus Hjortdal – fhv. formand, Skolelederforeningen
    • Dorte Torp Andreas – formand, Skolelederforeningen