Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Netværk

Netværk for kunstig intelligens

Kommunerne skal finde måder at håndtere det pres på velfærd, økonomi, klima og rekruttering som bl.a. demografiudviklingen skaber. Øget brug af teknologi, herunder kunstig intelligens og bedre brug af data er en del af svaret. Netværket bidrager til et stærkt fælles kommunalt samarbejde om udvikling og deling af viden.

Indhold

    Kommunerne står over for betydelige udfordringer i form af øget pres på velfærd, økonomi, klima og rekruttering, som blandt andet skyldes demografiske forandringer. En del af løsningen ligger i at udnytte teknologiens potentiale bedre – herunder kunstig intelligens. Netværket styrker det kommunale samarbejde ved at facilitere udvikling, erfaringsudveksling og vidensdeling på tværs af kommuner, så vi sammen kan finde innovative og effektive løsninger.

    Kommunerne arbejder både med kunstig intelligens (AI) hver for sig og sammen. Gennem de seneste år med forstærket fokus på mulighederne med generativ AI. I de fleste kommuner er man allerede i gang med at afprøve mulighederne med generativ AI eller overvejer om og hvordan, man skal gå i gang. Vi forventer ikke, at tempoet på dagsordenen sænkes selvom det kan være svært at gå fra hype til værdiskabelse. Derfor kører KL i 2025 igen Kommunernes netværk for kunstig intelligens. Netværket bidrager til et stærkt fælles kommunalt fokus om udvikling og deling af viden.

    I netværket får vi fælles inspiration og deler erfaringer og viden om kunstig intelligens. Samtidig kan der i netværket udvikles fælleskommunale værktøjer til arbejdet med kunstig intelligens.

    Behov for tæt samarbejde om kunstig intelligens

    • De seneste års udvikling inden for særligt generativ AI har skabt stor opmærksomhed på mulighederne med AI i kommunerne
    • Flere kommuner er i gang med at udvikle og afprøve algoritmer til brug for beslutningsstøtte for at skabe bedre beslutninger til gavn for borgere og virksomheder.
    • Arbejdet med løsninger baseret på kunstig intelligens kræver bl.a. store mængder data af høj kvalitet, tekniske og ledelsesmæssige kompetencer samt økonomiske ressourcer. Desuden kræver arbejdet med kunstig intelligens afklaring vedr. jura, etik, sikkerhed, transparens mv.
    • I 2025 har netværket bl.a. fokus på følgende temaer:
      • Potentialer ved generativ AI – hvor kan teknologien gøre en forskel og hvilke krav stiller det til de kommunale organisationer?
      • Deling af viden og erfaringer med gode use cases
      • AI forordningen, juridiske barrierer og etik
      • Inspiration fra andre sektorer og brancher i forhold til at udnytte kunstig intelligens
      • Udvikling af fælles guides og værktøjer

    Kommuner, der ønsker at følge arbejdet med og bidrage til udvikling og afprøvning af løsninger, der bruger kunstig intelligens i kommunerne. Aktiviteterne i netværket vil primært være målrettet ledere og medarbejdere fra digitalisering, økonomi eller fagområder med interesse for at følge arbejdet med kunstig intelligens.

    Der vil i løbet af 2025 være fire fysiske møder (typisk fra 9:30-15:30) samt et virtuelt møde af to timers varighed. Møderne vil være tilrettelagt som en vekslen mellem workshops, erfaringsudveksling og oplæg, hvor der på de fysiske møder særligt vil være fokus på at styrke deltagernes netværk, inspiration, dialog og løsningsforslag.

    • 28. januar - København
    • Slut april - Fyn/Odeon
    • Midt juni - Virtuelt
    • Start september Jylland/Aarhus
    • Slut november København/KL

    Nærmere information følger. 

    Prisen for at deltage i netværket for kunstig intelligens i kommunerne er 7.000 kr. ex. moms pr. deltager, 14.000 kr. ex. moms for et abonnement med op til 5 medarbejdere eller 21.000 for et abonnement med op til 12 medarbejdere.

    Prisen dækker udgifter til forplejning, udvikling af fælles materialer og værktøjer samt honorar til oplægsholdere o.lign.

    Sidst opdateret: 18. december 2024

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Søren Frederik Bregenov-Beyer

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3909

    E-mail: sfb@kl.dk

    Chefkonsulent

    Søren Nørgaard Madsen

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3633

    E-mail: snma@kl.dk