Kontakt
Gitte Stoltenberg
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3043
E-mail: gsto@kl.dk
Hensigten med EU-forordning Single Digital Gateway er at sidestille nationale borgere og borgere fra andre EU-lande, i forhold til at søge information digitalt og i nogle tilfælde foretage digital selvbetjening hos offentlige myndigheder på tværs af landene i EU. Information og selvbetjening skal kunne tilgås på en række områder, der er relateret til at bosætte sig, arbejde og etablere virksomhed i det indre marked.
Forordningen stiller en række krav og forpligtelser, herunder krav om at information og selvbetjening skal kunne tilgås på et af de officielle EU-sprog. I Danmark er der valgt engelsk.
Single Digital Gateway-forordningen (eur-lex)
Digitaliseringsstyrelsen koordinerer den nationale implementering af forordningen.
eiD og Single Digital Gateway (digst.dk)
Digitaliseringsstyrelsen udsender i løbet af de næste år vejledninger til myndighederne, i forbindelse med den nationale implementering af forordningen i form af en række opgavepakker.
Første opgavepakke blev udsendt ultimo 2024.
Vejledninger til myndigheder om SDG-forordningen
Opgavepakke 2 fra Digitaliseringsstyrelsen forventes udsendt i løbet af Q1 2025.
KL har etableret et projekt, der går ud på at koordinerer indsatsen i kommunerne. Projektet følger Digitaliseringsstyrelsens plan.
Kommunerne skal som selvstændige myndigheder efterleve forordningens krav, men der er nogle aktiviteter der kan gennemføres i fællesskab. Derfor vil opgavepakkerne som Digitaliseringsstyrelsen udsender, blive fulgt op af kommunikation om koordinerende indsatser fra KL.
Den 23. januar 2025 blev det første webinar om implementering af Single Digital Gateway-forordningen afholdt for kommunerne.
På webinaret fortalte Digitaliseringsstyrelsen generelt om forordningen og hvilke tiltag de har sat i søen for at hjælpe til med en god implementering af forordningen i Danmark. Herunder første opgavepakke.
KL fortalte om de opgaver, der specifikt ligger hos KL og kommunerne, hvilke indsatser der er planlagt fra KLs side og hvordan vi kan hjælpe hinanden med at komme godt i mål.
Der er tre overordnede forpligtelser i forordningen.
KL har de seneste år afdækket hvilke kommunale områder som er underlagt informationsforpligtelsen i Single Digital Gateway-forordningen. For borgere bosat i Danmark er disse oplysninger tilgængelige på Borger.dk. Informationerne er blevet oversat og har siden 2023 også været tilgængelige for borgere fra andre EU-lande på LifeInDenmark.dk, der er den engelske udgave at Borger.dk. Informationsforpligtelsen er dermed opfyldt.
I 2025 ligger fokus på en god implementering af Single Digital Gateway-forordningens forpligtelse til at give adgang til engelske selvbetjeningsløsninger.
KL er sammen med kommunerne i gang med at afdække hvilke specifikke brugerrejser for det kommunale område, som er omfattet af forordningens forpligtelse til at give adgang til selvbetjening. Samt modeller for hvordan de kan implementeres i kommunerne.
Digitaliseringsstyrelsen har fokus på at udvikle en række komponenter som kan give EU-borgere adgang til danske selvbetjeningsløsninger med eID, svarende til MitID. Hvilket betyder, at danske løsninger, som kan tilgås med MitID også kan tilgås med EU-notificeret eID (de andre EU-landes lokale pendant til MitID).
Foreløbig analyse viser, at der ikke er kommunale beviser eller dokumenter, som er underlagt Single Digital Gateway-forordningens krav om OOTS.
Dette kan ændre sig ved nærmere analyse.
Kommer snart
Kommer snart