Gå til hovedindhold
Nyhed
EU

Regionsudvalget sætter fokus på samhørighedspolitikken i EU's kommende budget

Regionsudvalgets underudvalg for Territorial Samhørighed og EU's budget (COTER) havde flere vigtige emner på dagsordenen til det seneste møde i Oulu, Finland. Centralt var samhørighedspolitikkens rolle i EU’s kommende budget for 2028-2034 i opnåelsen af EU’s målsætninger på fx det grønne og digitale område.

03. okt. 2024

Indhold

    Projekter der gør gavn i EU’s lokalsamfund

    Det er vigtigt, at kommunerne fortsat får mulighed for at bestemme, hvilke projekter der giver mening at igangsætte i lokalområderne, og at ansøgningsprocesserne bliver mere simple for, at endnu flere kommuner og lokale virksomheder har ressourcerne til at søge fondsmidlerne fra EU.

    Det finske værtskab havde sat et særligt fokus på, at mange østliggende finske kommuner har været særligt påvirket af Ruslands invasion af Ukraine. Områderne er strategisk vigtige områder for EU i og med, at de udgør den yderste grænse til Rusland. Af denne årsag er det nødvendigt med en stærk samhørighedspolitik, der støtter de områder, der er særligt påvirket af kriser, såsom Ruslands invasion af Ukraine. Ved at gøre dette støtter man lokalsamfundene og EU som helhed, både økonomisk, socialt og sikkerhedsmæssigt.

    På mødet blev en potentiel ny nødfond også drøftet. En nødfond vil gøre det muligt at reagere hurtigt på pludselige chok, såsom krige eller en sundheds- eller miljøkrise. Krigen i Ukraine har vist, at det er vigtigt, at EU sætter midler af i budgettet, som kan bruges i tilfælde af, at der opstår nye kriser.

    Kontakt

    EU-Teamleder/Chefkonsulent

    Annemette S. Frost

    Jura & EU

    Telefon: +45 3370 3477

    E-mail: asf@kl.dk