Gå til hovedindhold
EU

Regionsudvalget giver sit indspark til den kommende Kommission ift. EU’s dagsorden om Bedre regulering.

Det Europæiske Regionsudvalg har på sin plenarforsamling den 20. juni vedtaget sin udtalelse om Aktiv nærhed: Et grundlæggende princip i EU’s dagsorden for bedre regulering.

21. jun. 2024

Indhold

    Bedre regulering har de sidste 15 år været en central del af skiftende EU Kommissioners dagsorden

    KL støtter op om Regionsudvalgets udtalelse, som kommer på et godt tidspunkt i forhold til at komme med input til den nye Kommission, som skal udpeges i løbet af efteråret. KL støtter også principperne om bedre regulering, som sigter mod at gøre EU-lovgivningen mere effektiv, målrettet og forståelig.  

    KL opfordrer i sine EU-pejlemærker frem mod 2030 EU-institutionerne til nøje at overveje behovet for ny EU-lovgivning og overveje graden af detailstyring i evt. ny lovgivning. KL arbejder for, at den lovgivning EU-Kommissionen fremsætter, giver plads til det lokale selvstyre, for eksempel ved, at lovgivningen opstiller mål og rammer, men hvor lokal tilpasning stadig er muligt.

    Ifølge Regionsudvalgets udtalelse står EU overfor flere udfordringer, herunder den grønne og digitale omstilling og forbedring af EU's konkurrenceevne. Det stiller store krav til, at EU’s lovgivning er effektiv og er udformet, så den rammer de områder, den pågældende lovgivning er tiltænkt at ramme.

    Kommissionen opfordres af Regionsudvalget til at sikre, at de fremadrettet bliver bedre til at strømline og forenkle lovgivningen og foreslå lovgivning, der fokuserer på resultaterne frem for detaillovgivning. KL har over de sidste år bemærket, at EU-Kommissionen har fremsat langt flere forordninger end tidligere fordi Kommissionen ønsker at sikre en ensartet gennemførelse af EU-lovgivningen i medlemsstaterne. Dette indsnævrer det lokale råderum, og det kan betyde en mere byrdefuld lovgivning, som har både økonomiske og administrative konsekvenser for kommunerne.

    Sidst opdateret: 21. juni 2024

    Kontakt

    EU-Teamleder/Chefkonsulent

    Annemette S. Frost

    Jura & EU

    Telefon: +45 3370 3477

    E-mail: asf@kl.dk