Kontakt
Rasmus Axen l''Anglois-Nordgren
Jura & EU
Telefon: +32 477 17 83 29
E-mail: rano@kl.dk
Annemette S. Frost
Jura & EU
Telefon: +45 3370 3477
E-mail: asf@kl.dk
Klimakrisen er på mange måder en vandkrise. Europa står overfor tørke og oversvømmelser. Det mærkes også i Danmark - den 20. og 21. oktober 2023 oplevede vi den værste stormflod i over 100 år. Der var ikke tale om et enkeltstående tilfælde, men et udtryk for en stigende tendens til oversvømmelser i Danmark og EU - så sent som i starten af februar 2024, advarede flere kommuner om oversvømmelser.
Udfordringen med håndtering af vand, har fået flere og flere aktører i EU til at opfordre Kommissionen til at fremlægge en såkaldt Blue Deal (blå pagt), der i forlængelse af EU’s Green Deal, skal sætte fokus på håndteringen af vandkrisen i EU.
Hvert land i EU, står overfor sine særegne udfordringer, når det kommer til håndteringen af vand, hvilket er præget af medlemslandenes geografiske forskellige. Danmark er et fladt land, og fordi vi er omkranset af vand, er Danmark blot et af tre medlemslande, hvor 100 pct af befolkningen er anset som være bosiddende i kystnære områder (sammen med østaterne Malta og Cypern). Derfor er Danmark særligt udsat og det stigende hav- og grundvand betyder, at de mere ekstreme vejrtendenser rammer os ekstra hårdt.
Det Europæiske Regionsudvalg arbejder på en udtalelse under titlen: Mod modstandsdygtig håndtering af vand til at bekæmpe klimakrisen under en Blå Pagt i EU. Det tog fat på arbejdet den 8. februar, hvor de danske medlemmer Kirsten Jensen (borgmester i Hillerød) og Jens Ive (Kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal) var med og de vil forsætte deres arbejde ifm. Regionsudvalgets behandling af sagen hen over foråret.
Europa-Kommissionen vil også i marts 2024, komme med et udspil om vandmodstandsdygtighed. Der er ikke mange detaljer om indholdet, men det forventes at der kommer et bredt fokus på håndteringen af vand, der adresserer de fælleseuropæiske udfordringer, og tager højde for EU’s mange enkeltstående love på området, f.eks., vandramme-, drikkevands-, byspildevands-, stormflods-, og grundvandsdirektiverne m.fl.
KL er med til at sætte et præg på Regionsudvalgets udtalelse og EU’s tiltag på området. Vi arbejder bl.a. på at fremhæve følgende:
Derfor er det positivt, at man fra EU’s side, sætter mere fokus på håndteringen af vand, og EU bør sikre, at der tages fuld højde for klimatilpasningsindsatsen.
Håndteringen af vand er en af de større dagsordener i EU i 2024, og der er flere muligheder for at lytte og tale med.
Deltag f.eks. i EU’s Green Week Conference den 29. – 30. maj, hvor vand er temaet.
Eller tag fat i KL's EU-team, for at høre mere.