Gå til hovedindhold
Nyhed
EU

Det Europæiske Regionsudvalg fejrer 30 år som Kommunernes stemme i EU

Det Europæiske Regionsudvalg markerer tre årtier som bindeled mellem EU og kommunerne. Jubilæet fejrer Regionsudvalgets arbejde med at sikre nærhedsprincippet i EU-lovgivningen. Der blev sat fokus på den vigtige rolle som både kommuner og regioner spiller i forhold til at løfte de store politiske dagsordener i en tid med komplekse udfordringer.

27. nov. 2024

Indhold

    Siden oprettelsen med Maastrichttraktaten i 1994 har RU udviklet sig til en politisk forsamling, der repræsenterer 1,2 millioner lokalt og regionalt valgte politikere i EU. Denne position har givet udvalget en stemme i EU’s lovgivningsproces, hvor formålet er at det lokale og regionale niveau også bliver hørt når EU udformer lovgivning og politik, der påvirker borgerne direkte.

    Jens Ive, medlem af Internationalt udvalg og Regionsudvalget deltog i fejringen: "30-års jubilæum for Regionsudvalget er en vigtig milepæl. Jeg set, hvordan RU medvirker til styrket lokaldemokrati i EU, og det er essentielt, at vi fortsætter med at sikre, at beslutningerne i Bruxelles tager højde for de lokale behov.”

    Det Europæiske Regionsudvalgs rolle i EU’s beslutningsproces

    Regionsudvalget fungerer som bindeled mellem borgerne og EU’s institutioner. Udvalget skal sikre, at EU-lovgivning ikke overskrider nærhedsprincippet, som fastslår, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt. Samtidig fokuser Regionsudvalget på, at proportionalitetsprincippet opretholdes i EU-lovgivningen. Proportionalitetsprincippet handler om, at beslutninger ikke skal træffes på et højere niveau end nødvendigt. De to principper er vigtige fordi, kommuner og regioner i EU er ansvarlige for at implementere op mod to tredjedele af EU-lovgivningen.

    Regionsudvalget rådgiver EU-institutionerne. Gennem årene har udvalget bidraget væsentligt til dagsordener som territorial samhørighed, den grønne pagt og de globale verdensmål. Ligeledes spiller Regionsudvalget en fremtrædende rolle i forhold til at fremme samarbejde og dialog mellem lokale og regionale myndigheder i både EU og EU-kandidatlande, eksempelvis i relation til Albanien, Montenegro og Ukraine, hvor udvalget har arbejdet for at styrke samarbejdet på tværs af grænserne.

    Ser frem mod en stærkere rolle i EU

    Fremadrettet ønsker Regionsudvalget at styrke sin rolle i EU’s beslutningsprocesser. Blandt de fremtidige ønsker er en aktiv deltagelse i et eventuelt konvent om revision af traktaterne og et ønske om at få observatørstatus i trilog-forhandlinger mellem Rådet, Parlamentet og Kommissionen. Regionsudvalget ser gerne, at udvalget i fremtiden få observatørstatus i rådsmøder og arbejdsgrupper, der beskæftiger sig med territoriale spørgsmål.

    Med 30 års erfaring som en del af EU’s beslutningsproces er Regionsudvalget klar til at fortsætte arbejdet med at fremme lokalt og regionalt demokrati og sikre, at EU’s politikker afspejler de behov, der findes i de europæiske lokalsamfund.

    Kontakt

    EU-Teamleder/Chefkonsulent

    Annemette S. Frost

    Jura & EU

    Telefon: +45 3370 3477

    E-mail: asf@kl.dk