Gå til hovedindhold
EU

Den europæiske kommune- og regionsforening CEMR har fokus på Europas fremtid og regional udvikling

Den 17.-18. juni afholdt den europæiske paraplyorganisation for kommune- og regionsforening CEMR-topmøde. På topmødet var der bl.a. fokus på resultatet af EU-parlamentsvalget og den regionale udvikling på tværs af by og landdistrikter. KL var repræsenteret på topmødet.

18. jun. 2024

Indhold

    Geopolitiske skift, klimakriser, demografiske ændringer og teknologiske fremskridt påvirker EU's rolle i verden. På CEMR's topmøde var disse emner omdrejningspunktet for to væsentlige debatter, der samlede CEMR´s politiske medlemmer og interessenter.

    Fra KL deltog Kirstine Bille, byrådsmedlem i Syddjurs Kommune og Jens Ive, byrådsmedlem i Rudersdal. Begge er medlemmer af CEMRs Policy Committee.

    Særligt fokus på Europas fremtid

    I starten af juni blev der på tværs af EU afholdt EU-parlamentsvalget, som blev en væsentlig indikator for Europas politiske landskab og prioriteter. Det er med dette udgangspunkt, at CEMR afholdt en debat for at analysere stemmemønstre og udforske nye scenarier for demokratiet i Europa.

    Debatten fremhævede behovet for at sikre, at fremtidige EU-prioriteter er i overensstemmelse med EU's værdier og kerneprincipper.

    Udviklingen af Europas regioner til debat

    En anden betydelig udfordring for de europæiske kommuner og regioner er kløften mellem by og land, som var i fokus under den anden debat. På tværs af Europa afspejles forskellene mellem land og by i økonomiske muligheder, adgang til velfærd og livskvalitet. Debatten om integreret territorial udvikling fokuserede på en helhedsorienteret tilgang til at håndtere disse forskelle. Formålet er at fremme inklusiv og bæredygtig udvikling for alle borgere gennem planlægning og øget investeringer i landdistrikterne.

    Debatten gav CEMR's politiske medlemmer mulighed for at drøfte de vigtigste foranstaltninger til at fremme regional udvikling i Europa. Beslutninger om fremtiden for samhørighedspolitikken efter 2027 vil være afgørende for at muliggøre vellykket territorial samhørighed og udvikling og har ligeledes en stor betydning for de danske kommuner. CEMR arbejder for en samhørighedspolitik, der sætter lokale og regionale investeringer i centrum.

    Sidst opdateret: 25. juni 2024

    Kontakt

    EU-Teamleder/Chefkonsulent

    Annemette S. Frost

    Jura & EU

    Telefon: +45 3370 3477

    E-mail: asf@kl.dk