Kontakt
Rasmus Axen l''Anglois-Nordgren
Jura & EU
Telefon: +32 477 17 83 29
E-mail: rano@kl.dk
Regionsudvalget har på deres plenarforsamling den 17. - 18. april 2024 vedtaget en udtalelse, som handler om udnyttelsen af geotermisk energi. Forslaget kommer på baggrund af Regionsudvalgets eget ønske om at sætte fokus på geotermisk energi som en vedvarende energikilde.
I en ny udtalelse ser Regionsudvalget positivt på potentialet for at udvide anvendelsen af geotermisk energi i EU, som en pålidelig kilde til vedvarende energi. Geotermisk energi er varme, der produceres i jordens indre, som kan indvindes og udnyttes til opvarmning af husholdninger og erhverv bl.a. via fjernvarmesystemer.
Regionsudvalgets udtalelse bifalder geotermisk energis potentiale i omstillingen til vedvarende energi og i forstærkelsen af energisikkerheden i EU. Derudover anerkender Regionsudvalget vigtigheden af en stærk lokal forankring af denne energiform, men påpeger også på behovet for en sammenhængende EU-strategi for at støtte vidensdeling, politiske initiativer og reduktion af omkostninger.
KL oplever, at der fra de danske kommuner er en voksende interesse indenfor brugen af geotermisk energi, og det er derfor positivt, at Regionsudvalget efterspørger mere fokus fra EU’s side. Den geotermisk energi kan være medvirkende til at sikre billig og sikker kollektiv varmeforsyning.
Regionsudvalget fremhæver, at mange kommuner og regioner allerede er i gang med geotermiske projekter, på trods af manglen på både en EU-strategi og nationale strategier. Disse lokale initiativer spiller en vigtig rolle i løsningen af Europas energimæssige udfordringer, men de kræver støtte til at skalere op og udbrede deres projekter.
På nuværende tidspunkt er geotermisk energi ikke udbredt i betydelig grad i Danmark, på trods af voksende interesse fra de danske kommuner. København og Aarhus kommune er p.t. involveret i konkrete projekter, hvor Aarhus Kommune f.eks. har indgået i et samarbejde med private investorer om at opbygge Europas største geotermiske anlæg frem mod 2028.