Kontakt
Jan Struwe Poulsen
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3234
E-mail: jtp@kl.dk
Anne Louise Corell
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3742
E-mail: anlc@kl.dk
Kan et system med sensorer og kunstig intelligens løfte plejehjemsbeboeres søvnkvalitet og sundhed? Bliver samtidig beboernes værdighed og integritet respekteret, og hilser plejepersonalet det nye system velkommen? I Næstved Kommune kan man sige ja til alle tre dele. Velfærdsteknologikonsulent Sander Louis Lorell og it- og digitaliseringschef Lars Borg fortæller om projektet.
Næstved Kommune har taget et stort skridt inden for velfærdsteknologi ved at implementere et avanceret system baseret på sensorer og kunstig intelligens på to af kommunes plejehjem. Systemet har allerede vist sig at forbedre beboernes livskvalitet og effektivisere arbejdsgangene for medarbejderne markant.
Problemet er velkendt: En håndfuld nattevagter på et plejehjem runderer blandt beboerne og fører tilsyn med, at alt er, som det skal være, men deres tilsyn kan ofte vække de ældre beboere, som sover let. Det siger Sander Louis Lorell, der er velfærdskonsulent i Næstved Kommune.
”På et ældrecenter som Kildemarkscenteret, hvor der er 101 boliger og kun 4-5 nattevagter, kunne der være op til 300 natlige tilsyn. De mange tilsyn vækkede ofte beboerne og forstyrrede deres søvn – noget, der har afgørende betydning for helbredet. Søvn er den vigtigste sundhedsfaktor på et ældrecenter. Hvis vi kan sikre bedre søvn, reducerer vi risikoen for delirium, forvirring og hukommelsessvigt hos beboerne,” siger Sander.
Han forklarer, at dårlig søvn kan bidrage til alvorlige sygdomme som demens, da hjernen ikke får mulighed for at rense ud for proteiner, der ophobes i løbet af dagen.
Det var helt naturligt at undersøge, om der kunne findes en teknologi, der kunne afhjælpe disse grundlæggende udfordringer i den natlige pleje. Løsningen lå i systemet Teton, som kommunen nu har indført på to af sine plejehjem.
Teton skiller sig ud fra tidligere løsninger med sin avancerede brug af kunstig intelligens. Systemet bruger en kamerasensor i hver plejebolig til at monitorere beboernes aktiviteter, men uden at krænke deres privatliv.
”Det smarte ved Teton er, at det kan forstå omgivelserne automatisk. Det genkender for eksempel en seng eller en stol, selv hvis møblerne flyttes rundt, uden at det kræver manuel kalibrering,” siger Sander.
Han er selv både uddannet fysioterapeut og har en kandidatgrad fra IT-Universitetet, så han har fra projektets begyndelse haft et klart blik for mulighederne for at koble de nyeste digitale muligheder sammen med menneskelig og værdig pleje.
Projektet med Teton er gennemført i tæt samarbejde mellem Sander i Center for Sundhed og Ældre og kommunens it- og digitaliseringschef Lars Borg.
“Min rolle i selve projektet har været, at mit team har stået til rådighed i forhold til indkøb, projektledelse, rådgivning og anden procesunderstøttelse,” siger Lars.
Projekt “Værdighed og tryghed i ældreplejen: AI-understøttet omsorg i Næstved Kommune“ kan man få præsenteret i flere detaljer, når Lars og Sander holder oplæg og session om hele Teton-projektet på Kommunernes Digitaliseringstræf ’25 den 29. april 2025 - tilmelding er åben nu.
Et andet unikt træk ved systemet Teton er brugen af anonymiserede faldvideoer. Hvis en beboer falder, kan personalet se en anonymiseret animation af hændelsen for at forstå årsagen og forebygge fremtidige ulykker.
”Det giver os mulighed for at sikre, at beboeren får den rette behandling og pleje, og samtidig er det mere værdigt for beboeren,” siger Sander.
Systemet har også vist sig at være effektivt til at identificere helbredstendenser. Hvis en beboer for eksempel står op flere gange om natten, kan dette indikere en urinvejsinfektion, og personalet kan derpå sætte ind med passende behandling. Desuden åbner systemet for mere individuel og effektiv pleje.
”Vi har data, der gør det muligt at tilpasse plejen. Hvis en beboer først falder i søvn kl. tre om natten, kan vi planlægge morgenplejen derefter, så beboeren får den nødvendige søvn,” siger Sander.
Implementeringen af Teton har haft en mærkbar effekt på plejen. Lars Borg, IT- og digitaliseringschef i Næstved Kommune, fremhæver værdien af løsningen:
”Med Teton kan vi reducere unødige tilsyn og i stedet bruge tiden på at være der for beboerne, når de har brug for det. Det er værdig omsorg," siger Lars.
Lars påpeger, at projektet også har rejst vigtige diskussioner om værdighed i sammenhæng med informationssikkerhed og privatliv.
”Vi har arbejdet tæt sammen med jurister for at sikre, at løsningen overholder GDPR og andre lovkrav. Det har været afgørende for os, at systemet ikke opfattes som overvågning, men som en monitoreringsløsning, der skaber tryghed. Det her handler om at give beboerne en værdig og tryg hverdag. Når vi kan bruge teknologien til at sikre, at fru Jensen sover trygt om natten, så kan vi fokusere vores ressourcer, hvor der er mest behov for dem,” siger Lars.
En vigtig egenskab ved Teton-løsningen er, at det er bygget som “edge computing”, hvor data behandles lokalt i en lille computerenhed hos den enkelte beboer, og kun relevante hændelser sendes videre. Dette sikrer både høj datasikkerhed og effektivitet.
Teton er i øjeblikket implementeret på to store plejecentre i kommunen, og der er planer om at udbrede løsningen til flere. Lars ser store perspektiver i teknologien.
”Vi har mange borgere, der kan have gavn af Teton, og det er et vigtigt skridt for at modernisere velfærdsteknologien i Næstved,” siger Lars.
Næstved Kommunes løsning kan være til inspiration for kommuner, der ønsker at implementere lignende løsninger i deres sundheds- og plejetilbud.
Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf '25 den 29. april 2025, og hør velfærdsteknologikonsulent Sander Louis Lorell og it- og digitaliseringschef Lars Borg, begge fra Næstved Kommune, når de afholder sessionen “Værdighed og tryghed i ældreplejen: AI-understøttet omsorg i Næstved Kommune”.
Digitaliseringstræffet er en årligt tilbagevendende begivenhed, som er et vigtigt mødested og inspirationsrum for alle, der på den ene eller anden måde er interesseret i at bidrage til digitaliseringen i kommunerne.
Mandag den 29. april 2025.
Scandic Falkoner, Falkoner Alle 9, 2000 Frederiksberg.
Målgruppen er direktører, chefer og ledere fra alle kommunens fagområder samt medarbejdere inden for it, digitalisering og teknologi.
Pris: 2.575,- ekskl. moms.
Tilmelding sker efter først-til-mølle- princippet. Tilmeldingen er bindende, men du er velkommen til at sende en kollega, hvis du er forhindret.
Se kontaktinformation nedenfor.