Kontakt
Liva Ekelund
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3463
E-mail: liwe@kl.dk
Yderligere tre fælleskommunale projekter har netop afrapporteret for deres styregruppe, og de er nået i mål med alle leverancer. Projekterne omhandlede ladefaciliteter, planlægning af land og by, og styring af IOT-data.
Projekt ’Ladestandere i GeoFA – Geografisk registrering af ladefaciliteter’ havde til formål hurtigt at etablere en fælles tværkommunal datamodel for, hvordan data om ladestandere registreres, samt at give mulighed for registrering og udstilling af data i et nationalt datasæt over ladeinfrastruktur for elbiler.
Projektleverancerne er i mål. Det er lykkedes at etablere en fællesoffentlig datamodel, som er blevet optaget i den fælleskommunale rammearkitektur og i den fællesoffentlige digitale arkitektur. GeoFA indeholder nu ladestanderdata fra de fleste store ladeoperatører, og det forventes, at 98% af de kendte offentlige ladestandere fremad vil være en del af de nationale datasæt. Det skyldes blandt andet et samarbejde med ladeoperatørerne, hvor flere tilslutter sig løbende. Det store datasæt skaber tilfredshed i kommunerne, der sætter pris på at data til deres planlægningsopgaver kommer direkte fra ladeopera-tørerne ind i databasen.
Ønsker man at læse den fulde rapport, kan den læses her: Afrapportering projekt Ladestander i GeoFA 2024
I tråd med den fælleskommunale datastrategi var formålet med projektet at etablere en tværkommunal begrebs- og datamodel for, hvordan udvalgte sociodemografiske data registreres, analyseres og visualiseres for at understøtte kommunal og national planlægning af boligområder, sociodemografiske indsatser samt følgeforskning.
Projektet er blevet drevet omkring en projektgruppe bestående af kommuner, der alle allerede arbejder/ønsker at arbejde med sociodemografisk data, og som er stødt på udfordringer i denne sammenhæng.
I opstarten af projektet blev det identificeret, at de største udfordringer vedrører arbejdet med analyser af indkomst og beskæftigelse. Derfor er disse parametre udvalgt som fokusområder for projektarbejdet. Hertil var der ønske om et ”upcoming” emne inden for sociodemografisk monitorering. Valget faldt på fællesskab, som derved blev den tredje parameter – og indsats – for projektet og projektgruppens arbejde.
Gennem projektet er det lykkedes at tilføje data til GeoFA, heriblandt data for kortlægning af biblioteker og forsamlingshuse, hvilket anses som data, der kan bruges i forbindelse med arbejdet med fællesskaber. Den fortsatte udvikling og implementering af data vil fortsætte i 2025. Her vil KL indgå i dialog med Danmarks statistik og fagsystem-leverandører om at få adgang til data.
Hele afrapporteringen af sociodemografisk monitorering i GeoFA kan læses her: Afrapportering af projekt Sociodemografisk monitorering i GeoFA 2025
Formålet med analysen har været at undersøge, hvordan en fælles ”dataoversættelses” platform kan gøre det lettere for kommuner at standardisere, transformere og dele IoT-data på tværs af leverandører og fagsystemer i kommunerne. Målet er at skabe en effektiv og sammenhængende tilgang til datahåndtering, der understøtter samarbejde og værdiskabelse i den offentlige sektor.
Dette gøres med en platform, der mapper/transformer data. Platformen har altså til formål at standardisere og transformere IoT-data på tværs af leverandører og fagsystemer i kommunerne, hvilket vil forenkle arbejdet ved at omdanne data til fælles formater, så det bliver lettere at dele og genbruge i fagsystemer.
Målet har været at undersøge, hvorvidt der er et behov i kommunerne for en mapper/transformer-platform. Der er derfor ikke udviklet en platform på nuværende tidspunkt. Afrapporteringen beskriver diverse krav og behov til platformen, som analysen har fundet frem til ved blandt andet at interviewe kommunale repræsentanter. Derudover har der været en tæt dialog med de fælleskommunale aktører Gate21, GovTech Midtjylland samt Open Data DK om behov og krav til analysen.
Kommunernes input har bidraget til at identificere behov, udfordringer og ønsker for en fælles løsning til datahåndtering.
Skabelsen af en egentlig platform vil være tidskrævende og kræver en økonomisk investering. Dog har analysen banet vejen for at identificere diverse behov og udfordringer, som kommunerne står over for.
Ønsker man at læse hele afrapporteringen, kan dette gøres her: Afrapportering Mapper Transformer af IoT data 2025