Kontakt
Jan Struwe Poulsen
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3234
E-mail: jtp@kl.dk
Anne Louise Corell
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3742
E-mail: anlc@kl.dk
I en tid, hvor klimaudfordringer og naturbevarelse står højt på dagsordenen, er den fællesoffentlige aftale om Grøn Trepart blevet et centralt initiativ i arbejdet med at omdanne landbrugsarealer til skove og vådområder. En kompleks analyse- og planlægningsopgave er nu i gang, og som støtte hertil driver KL projekt “Arealer Synergier Kort” - forkortet ASK. Chefkonsulent Line Hvingel, KL, og projektleder Kristoffer Piil, Limfjordsrådet, deler her deres perspektiver på projektet.
Grøn Trepart betyder en kæmpe forandring af det danske landskab. Men Grøn Trepart handler om skove og vådområder og i kommunerne er man oftest interesseret i at tage en helhedsorienteret tilgang til arealanvendelse, hvor mange forskellige interesser bliver inddraget, f.eks. også VE-anlæg, grundvand mm.
”Det kommer til at forandre vores landskab helt grundlæggende. Hvis ikke man tager andre interesser end eksempelvis nedbringelse af CO2 med, så får man lagt en plan, der kunne spænde ben for andre ting, for eksempel placering af VE-anlæg, rekreative naturanvendelser eller grundvandssikring,” siger Line Hvingel, der er chefkonsulent i Center for Klima og Tværkommunalt Samarbejde i KL.
Line er uddannet landinspektør (ph.d.) og har stor erfaring med at diverse arealplaner og har endvidere forsket og undervist på Aalborg Universitet.
Line er sammen med Kristoffer Piil blandt de drivende kræfter i ASK-projektet (Arealer Synergier Kort) under KL (link: www.kl.dk/ask). ASK har til formål at skabe en slags “motor”, det vil sige fælles metode og fælles overordnet informationsmodel for alle landets 98 kommuner, med indbygget fleksibilitet til lokale valg og tilpasninger. Til det arbejde har ASK fået en fondstildeling fra 15. Juni Fonden.
Kristoffer er ph.d. i marinbiologi fra Aarhus Universitet, projektleder i Limfjordsrådet og har mere end 10 års erfaring med forvaltning af landbrugsarealers næringsstoftab. Kristoffer bringer modeller og metoder, analyser og erfaringer fra Limfjordsrådets arbejde ind i ASK som en demonstrations- og videnscase.
“Med ASK kan vi gå ud og pege på, hvad det er for arealer, der kan blive berørt af Grøn Trepart. Nu er det ikke længere noget, vi leger, nu skal der sættes de rigtige streger på kortet. Vi skal udpege, hvor vi vil have skov eller noget andet eller tredje. Det skal vi bruge digitale data til,” siger Kristoffer.
Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf ’25 den 29. april 2025, hvor Line og Kristoffer vil holde oplæg og session om “Digitalt grundlag for implementering af Grøn Trepart“. Tilmeldingen er åben nu.
En central udfordring i Grøn Trepart er at anvende eksisterende data og teknologi til at understøtte beslutninger om arealanvendelse. Kommunerne har allerede adgang til GIS-systemer og digitale planlægningsværktøjer, men udfordringen ligger i at skabe et klart overblik over de mange datasæt.
”Danmark er velsignet med data, næsten for mange, når man skal holde overblikket. Så vores projekt handler for det første om at skabe overblik og at samarbejde om at opstille best practices for, hvordan det giver mening at bruge datasiger Line.
Kristoffer supplerer:
”Det handler om at tage de grunddata, vi har, plante dem oven på hinanden og afveje dem, så vi bedre kan forstå de afvejninger, vi laver. Synergikortet viser os, hvor gode, mellemgode og helt uantagelige de enkelte steder er til forskellige formål,” siger han.
Erfaringer fra Limfjordsrådet spiller en vigtig rolle i arbejdet med Grøn Trepart. Limfjordsrådet er et forum for samarbejde mellem kommunerne omkring Limfjorden for at styrke indsatsen for miljøet.
”Vi hjælper kommunerne med at lave vådområder og lavbundsprojekter og arbejder strategisk med projekter som dette i regi af Grøn Trepart. Vores opgave er nu at pege på specifikke arealer, og det gør vi ved hjælp af digitale data og GIS,” siger Kristoffer.
Med ASK kan beslutningerne om arealanvendelse blive mere detaljerede og geografisk specifikke og kan bygge bro til selve planarbejdet i kommunerne.
”Vi skal ikke bare lave principindsatsprogrammer, hvor vi siger, at vi skal omlægge så og så mange procent af landbrugsjorden. Nu skal kommunerne sætte rigtige streger på kortet og pege på, hvor skove og vådområder skal ligge,” siger Kristoffer.
Et mål for ASK-projektets understøttelse af Grøn Trepart er, at den model, man udarbejder til brug for beslutninger om arealanvendelse kan tilpasses forskellige kommuners prioriteringer, afhængigt at lokale behov og forudsætninger.
”Nogle kommuner vælger at prioritere biodiversitet og sammenhængende skovkorridorer, mens andre fokuserer på at beskytte de bedste landbrugsjorde. Modellen kan vægte datasæt forskelligt, afhængigt af hvad kommunen ønsker – men samtidig understøtte det fælles mål i Grøn Trepart,” siger Line.
Et af de fremtidige mål for ASK-projektet er at berige eksisterende digitale løsninger (f.eks. MARS) med at automatisere prioriteringsprocessen yderligere ved hjælp af synergikort og digitale modeller.
”Vi arbejder på en model, der kan optimere beslutningsprocessen ved at finde de mest hensigtsmæssige områder ud fra datasættene, en slags prioriteringsmotor. Men det er stadig noget, der hører til ovre i kassen med drømmeskitser, for det har vi ikke finansiering til endnu,” siger Kristoffer.
Her er fem konkrete tips til kommunerne om, hvordan de kan anvende de løsninger i “Arealer Synergier Kort” (ASK), som chefkonsulent Line Hvingel fra KL og projektleder Kristoffer Piil fra Limfjordsrådet beskriver:
Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf '25 den 29. april 2025, og hør chefkonsulent Line Hvingel fra KL og projektleder Kristoffer Piil fra Limfjordsrådet, når de holder oplæg og session om “Digitalt grundlag for implementering af Grøn Trepart”.
Digitaliseringstræffet er en årligt tilbagevendende begivenhed, som er et vigtigt mødested og inspirationsrum for alle, der på den ene eller anden måde er interesseret i at bidrage til digitaliseringen i kommunerne.
Mandag den 29. april 2025.
Scandic Falkoner, Falkoner Alle 9, 2000 Frederiksberg.
Målgruppen er direktører, chefer og ledere fra alle kommunens fagområder samt medarbejdere inden for it, digitalisering og teknologi.
Pris: 2.575,- ekskl. moms.
Tilmelding sker efter først-til-mølle- princippet. Tilmeldingen er bindende, men du er velkommen til at sende en kollega, hvis du er forhindret.
Spørgsmål
Praktiske spørgsmål om tilmelding m.v. kan rettes til vores chefsekretær. Se kontaktinformation nedenfor.