Gå til hovedindhold
Nyhed
Digitalisering og teknologi
Klima

Ny quick-guide viser vejen til grønnere it

Det er vanskeligt – men ikke nødvendigvis videnskab – at gøre sin it-organisation grønnere.

13. dec. 2024

Indhold

    Det er vanskeligt – men ikke nødvendigvis videnskab – at gøre sin it-organisation grønnere.

    It og digitalisering er for de fleste kendt som et redskab til at effektivisere arbejdsgange og sikre lynhurtig kommunikation over lange afstande.

    De tekniske fremskridt har dog en bagside. En stadig større anvendelse af digitale løsninger og hardware udgør i stigende grad en belastning for klimaet og miljøet.

    Hvad kan man overhovedet gøre?

    En lang række offentlige aktører har samlet sig, for at indsamle viden om ”grøn it” fra forskere, gennemføre markedsdialog og afprøve konkrete udbudskrav – med fokus på datacentre og hosting.

    KL, KOMBIT og SKI har sat sig sammen, for at opsummere de mange gode pointer og erfaringer, som er kommet ind igennem dette arbejde, i en quick-guide – målrettet kommunale indkøbere af it og digitale løsninger.

    Tre fokusområder

    Quick-guiden præsenterer viden om udledning fra områderne: Hardware, Software og Drift (Hosting), ligesom der præsenteres umiddelbare greb, som kan bidrage til at reducere udledningerne fra selvsamme områder.

    Det hele er forsøgt beskrevet så kort og komprimeret som muligt, med løbende kildehenvisninger – for den særligt engagerede læser.

    Grønne krav

    Frugten fra arbejdsgruppen Grøn databehandling og -opbevaring – under FODS – er samlet i SKI’s dynamiske indkøbssystem, nærmere bestemt deres aftale 02.22 om it-drift, hosting og cloud.

    Quick-guiden rundes derfor af med en kort introduktion til den logik, som SKI’s dynamiske indkøbssystem er bygget op omkring, ligesom der linkes direkte til SKI’s hjemmeside, hvor du til enhver tid finder den senest opdaterede version af de grønne krav til it-drift.

    Kravene opdateres løbende, og opdateres i skrivende stund på baggrund af netop de erfaringer, som er hentet via det fællesoffentlige arbejde. Kravene er således samlet ét sted, hvor alle myndigheder (og øvrige interesserede indkøbere) kan tilgå dem, og bruge dem aktivt.

    Den FODS-tilpassede version af kravene forventes at være online i løbet af januar 2025.

    Kravene tager afsæt i EU’s vejledning til Green Public Procurement (GPP), som har været genstand for markedsdialog, praktisk afprøvning og efterfølgende tilpasning i forhold til det danske marked.

    Hent Quick guide

    Kontakt

    Vicekontorchef

    Jan Struwe Poulsen

    IT-Arkitektur & Standarder

    Telefon: +45 3370 3234

    E-mail: jtp@kl.dk