Kontakt
Annie Bekke Kjær
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3758
E-mail: anbk@kl.dk
I Odense Kommune sidder der hver dag medarbejdere fra Borgerservice på kommunens væresteder og hjælper sårbare og udsatte borgere med MitID, flytning eller lignende. Borgerne får hjælp i et trygt miljø, og Borgerservice oplever, at de kan nå ud til de borgere, som har svært ved digitalisering.
I Odense Kommune har Borgerservice en plan for at hjælpe de borgere, der har haft svært ved at følge med digitaliseringen. Borgerservice erfarede, at selve det at besøge Borgerservice, kunne være en udfordring for borgerne. Derfor besluttede man at køre ud til tre forskellige væresteder i kommunen. På et af stederne sidder der dagligt en borgerservicemedarbejder, mens de to andre væresteder får besøg af en borgerservicemedarbejder én gang om ugen.
”Der er altid en årsag til, at borgeren vælger at møde Borgerservice i caféen frem for i kommunen. Det er vigtigt at nå ud, når borgeren ikke når ind,” siger Marianne Kragmann, der er daglig leder af værestedet Paraplyen
Når Borgerservice kommer ud til værestederne, er der mere ro og tryghed i mødet med Borgerservice. Der er tit håndtryk og kram til borgerservicemedarbejderne fra de sårbare borgere. Behovet for hjælp kan være stressende for sårbare og udsatte borgere, og det fylder meget i deres bevidsthed. På den måde giver det stor værdi, at Borgerservice kommer til dem i et rum, hvor de er trygge. Som en af borgerne på værestedet siger til Borgerservice:
”Pga. PTSD har jeg meget svært ved at være i offentlige/officielle rum - jeg bliver stresset. Derfor er jeg glad for at komme her, hvor der er andre ligesom mig. Så kan jeg slappe af og koncentrere mig. Det er alletiders.”
Borgerservice i Odense havde i forvejen en god kontakt til værestederne. Det gjorde implementeringsprocessen nem. Lederen i Borgerservice igangsatte samarbejdet ved at kontakte værestederne; Alle sagde ja. Som resultat heraf har Borgerservice fået en integreret plads på værestederne. Der er endda udviklet en tæt daglig kontakt med et værested, der ligger lige ved siden af Borgerservice.
”Vi kan godt have en tendens til at tænke, at når der er noget, en borger ikke kan finde ud af, så er det borgeren der er noget galt med. Vi synes at det narrativ skal vendes om: Hvis der er noget en borger ikke forstår, eller ikke kan finde ud af, så må det jo være, fordi vi ikke forklarer det ordentligt, og de skal have hjælp," siger Lene Eva Djurhuus Pedersen, borgerservicechef i Odense Kommune.
Det er et ressourcekrævende tiltag, der kræver politisk opbakning og medarbejdere, da en til to medarbejdere er ude af huset 5-6 timer om dagen på værestederne. Borgerservice i Odense var inspirerede af UCL, som var i gang med at undersøge, hvordan digitalisering påvirker sårbare borgere. Netop denne undersøgelse fik kommunalpolitikerne i Odense Kommune nys om, og derfor fik Borgerservice i Odense en bevilling på knap to årsværk.
Fem pejlemærker sætter en ny ambitiøs retning for kommunernes Borgerservice:
Med pejlemærkerne ønsker kommunerne, at Borgerservice fortsat skal være stedet, hvor borgerne får en tryg og nem indgang til den offentlige sektor. I publikationen "Borgerservice - en tryg og nem indgang til den offentlige sektor" (2023) præsenterer KL de fem fælleskommunale pejlemærker for fremtidens Borgerservice i kommunerne.