Momentum 2024
Færre unge slår rødder i barndomskommunen
Siden 2006 er andelen af 35-årige danskere der bor i den samme kommune, som de boede i, da de var børn faldet fra knap hver tredje til knap hver fjerde, viser ny analyse. Der er dog også en lille stigning i andelen der flytter tilbage. De unge flytter mod uddannelsesbyerne, men også tilbage til de trygge minder fra opvæksten, siger forsker.
9 ud af 10 kommunale it-chefer: Cybertruslen er større, end vores ressourcer kan håndtere
Der er ikke ressourcer nok til at sikre kommunerne mod hackerangreb i en tid, hvor cybertruslen bliver både mere omfattende og mere kompleks. Det viser en ny Momentum-undersøgelse blandt landets it-chefer. Den kommunale cybersikkerhed skal tages meget mere alvorligt af regeringen, lyder det fra eksperter.
Småjob som vejen til selvforsørgelse for udsatte ledige hitter i jobcentrene
Flere undersøgelser viser, at blot få timers lønnet arbejde til udsatte ledige for mange er en god vej til øget selvforsørgelse. Det har da også længe været et vigtigt værktøj for jobcentrene, og antallet, der kommer i de såkaldte småjob, er stærkt stigende. Både forsker, beskæftigelsesdirektør og DI er enige om, at det er vejen at gå – også selvom det kræver en større indsats fra både jobcentre og virksomheder.
Velfærdsblomsten trives – men den kræver vand og næring
Alle uanset indkomst får cirka lige meget skole og ældrepleje ud af velfærdssamfundet, mens de specialiserede indsatser i højere grad tilfalder de ringest stillede danskere. Dermed er samfundskontrakten opfyldt, lyder det fra eksperter og KL. Det er dog ingen naturlov, at den tilstand fortsætter, og der anes sprækker i fundamentet.
Lidt for billigt: Danske beredskaber halter efter resten af Europa
Selvom trusselsniveauet stiger, og klimaforandringerne presser på, så halter de danske beredskaber langt efter resten af Europa, når det kommer til finansiering. Beredskaberne har brug for et gennemgående servicetjek, siger ekspert, mens kommuner og Danske Beredskaber efterspørger flere ressourcer.
Privatskolerne vinder især frem blandt børn fra velstående familier
Andelen af elever, der går i privat- og friskoler er steget de seneste femten år, så de nu tegner sig for knap hver femte skoleelev. Det er dog især blandt de velstillede at der er sket en stor stigning. En problematisk udvikling lyder det fra KL og forældre. Forældre og skoleledere håber dog at den nyfundne ro i folkeskolesamarbejdet kan lokke flere til.