Gå til hovedindhold
Beredskab

FAQ: Intern organisering & medarbejdernes rolle

Aarhus Kommune og Viborg Kommune svarer på spørgsmål om intern organisering og medarbejdernes rolle på KL’s webinar om 3 dages beredskab ift. særligt sårbare borgere (marts 2025).

Indhold

    Der er en overordnet kriseledelse på tværs af alle forvaltninger, som er på direktørniveau og med beredskabsdirektøren fra Østjyllands Brandvæsen for bordenden. På forvaltningschefsniveau har kommunen en beredskabsgruppe, som er en gruppe, der laver det forberedende arbejde ind mod beslutningstagere. Det kan fx være en indstilling ind mod den politiske del, hvor beredskabsgruppen laver et forarbejde, som kommer omkring kommunens direktørgruppe og derefter ind mod det politiske. 

    Derudover kan man sige, at det afhænger af hvilken hændelse kommunen skal håndtere, om det kører helt oppe på et kriseledelsesniveau, hvor der er flere forvaltningsområder/magistratsafdelinger involveret, eller om det er ned i den enkelte magistratsafdeling. Er det en brand på et plejehjem, så kører det i én magistratsafdeling, mens Corona bredte sig ud over alle forvaltningsområder. Det er den måde tingene deles op på, og fremgår af kommunens beredskabsplan, fx i planen for fortsat drift der går ind i sundhedsberedskabsplanen.

    Hanne Linnemann, Aarhus Kommune på KL’s webinar om 3 dages beredskab ift. særligt sårbare borgere den 19. marts 2025.

    Kommunen laver action cards til medarbejde, som skal varetage funktionen som 'runner' i Viborg Kommune. Der er en ikke-udtømmende liste af opgaver, som de påtænker, at runners kan aktiveres til. Den primære opgave er at transportere information fra krisestaben og ud til arbejdspladserne.

    Den anden opgave er fx BPA-borgere, der egentlig har ansvar for egen situation i en krise, men hvor kommunen er helt sikre på, at de får brug for at kunne understøtte dem, og dermed kunne få aktiveret hvem der vil skulle understøttes i en krise.

    Det kan også være transport af remedier og forskellige ting. I det hele taget vil det i den situation blive sådan, at de får stillet Viborg Kommunes flåde (biler) til rådighed. 

    Kristine Stange, Viborg Kommune, på KL’s webinar om 3 dages beredskab ift. særligt sårbare borgere den 19. marts 2025.

    Kristine Stange, Viborg Kommune, udtaler, at det er en af de ting, som kommunen ikke har en nærmere specificeret plan for endnu. Rundt omkring i kommunen er der ganske få steder, hvor man kan tanke brændstof, men ellers vil de skulle ud og have fat i brændstof, og det er de ved at lægge en nærmere plan for.

    Kristine Stange, Viborg Kommune, på KL’s webinar om 3 dages beredskab ift. særligt sårbare borgere den 19. marts 2025.

    Sidst opdateret: 28. marts 2025

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Lise Holten

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3558

    E-mail: lht@kl.dk