Gå til hovedindhold
Teknik og miljø
Beredskab

Beredskab

De kommunale beredskaber rykker ud, når der er brug for hjælp og en risiko for skader på personer, ejendom og/eller miljø ved ulykker og katastrofer. Udover de daglige hændelser som f.eks. brand og færdselsuheld betyder det også, at der sættes ind ved større klimahændelser som oversvømmelse eller storm etc.

Indhold

    De kommunale beredskaber er tæt på borgerne og står for over 98 pct. af de samlede indsatser i Danmark.

    Det kommunale beredskab er organiseret enten i fælleskommunale selskaber hvor flere kommuner på tværs af kommunegrænserne løser opgaven i fællesskab eller for et mindre antal kommuner i egne kommunale redningsberedskaber. Der er i alt 32 kommunale beredskabsenheder pt.

     

    Oversigt over beredskabsenheder i Danmark
    Oversigt over beredskabsenheder i Danmark

     

    Redningsberedskab

    Det kommunale beredskab er tryghed tæt på borgerne. 

    De kommunale beredskaber rykker ud, når der er akut brug for hjælp og en risiko for skader på personer, ejendom og/eller miljø ved ulykker og katastrofer. Det er de dagligdagshændelser som f.eks. brand og færdselsuheld. Men det er også ved større hændelser som fx voldsomt vejr, der giver væltede træer og oversvømmelser. Målet er både at sikre liv og værdier.

    De kommunale beredskaber står for over 98 pct. af de operative indsatser i Danmark. Hvis der er længerevarende hændelser eller flere samtidige i et område, samarbejde de kommunale beredskaber og de samarbejder da også med Beredskabsstyrelsen. 

    Det kommunale beredskab er organiseret enten i fælleskommunale selskaber, hvor flere kommuner på tværs af kommunegrænserne løser opgaven i fællesskab eller kommunen har eget kommunalt redningsberedskaber. Der er i alt 32 kommunale beredskabsenheder med i alt 285 stationer fordelt over hele landet. 

    Covid-19: En fuld skala øvelse i krisehåndtering

    Beredskaberne spillede en aktiv rolle i krisehåndteringen af COVID-19. Kommunerne sikrede effektuering af de nationale retningslinjer, ikke mindst fordi kommunerne har sikret fortsat drift ved handling og omstilling. Men det er også nødvendigt med tværgående samarbejde både i kommunerne og mellem de kommunale redningsberedskaber. Det kan du læse mere om i denne artikel fra september 2021, der har været bragt i Teknik & Miljø.  

    Covid-19: En fuld skala øvelse i krisehåndtering (pdf)

    Beredskabet skal væk fra skrivebordet

    Det kommunale beredskab er robust. Men for at blive endnu bedre og tilpasse beredskaberne de nye arbejdsbetingelser, ønskede KL sig flere øvelser, bedre datakvalitet, mere analyse og samarbejde. Artiklen er bragt i Teknik og Miljø, april 2020.

    Beredskabet skal væk fra skrivebordet (pdf)