Gå til hovedindhold
Affald
Teknik og miljø

Fælleskommunal Affaldsdataindsats

Kommunernes Affaldsdataindsats løber til og med 2025. Læs mere om kommunernes affaldsdataindsats og tilmeld dig her på siden.

Indhold

    Formålet med projektet er at bidrage til fælles dataløsninger med valide og aktuelle affaldsdata, der understøtter de kommunale myndighedsopgaver effektivt inden for cirkulær økonomi og affald og klimaeffekter.

    Projektet løber indtil 2025, og skal bl.a. understøtte de kommunale opgaver med at strømline den borgernære affaldsindsamling af husholdningsaffald og husholdningslignende affald fra erhverv samt det kommende udvidede producentansvar for emballager, understøtte genanvendelsesmålene og affaldstilsynet mm.

    KL har som en del af indsatsen igangsat udvikling af et forslag til fælles datastandarder på hele affaldsområdet, der både skal imødekomme EU-krav og kommunernes- og den brede vifte af virksomheders behov inden for affald og cirkulær økonomi. Således kræver arbejdet også, at datastandarderne kvalitetssikres bredt hos disse aktører. 

    Som et led i den kommunale affaldsdataindsats er der udarbejdet en spørgeskemaundersøgelse der har til formål at give en status på kommunernes oplevelse af data og et overblik over dataløsninger på affaldsområdet i 2022.
    Læs spørgeskemaundersøgelsen: 

    Afrapportering af spørgeskemaundersøgelsen (pdf)

    Som en del af den fælles kommunale affaldsdataindsats har KL i samarbejde med Miljøstyrelsen igangsat et fællesoffentligt projekt, som skal bidrage til at forbedre datakvaliteten af affaldsdata og være med til at sætte retningen for affaldsdata fremover.

    Formålet med FODS-projektet er at fremme kvaliteten af indberettede data med udgangspunkt i den fællesoffentlige dataarkitektur om komplethed, korrekthed, aktualitet og genbrugelighed af affaldsdata. Det samlede FODS-projekt skal afdække mulighederne for at standardisere data og automatisere indberetninger for at kunne modtage data tættest på kilden. Derudover skal projektet gøre indberetningerne til Affaldsdatasystemet (ADS) bedre nu og her ved at kompetenceopbygge hos brugerne samt ved at tilbyde værktøjer, der kan hjælpe ved indberetning og bidrage til at reducere fejl.

    Nye anbefalinger til forbedring af datakvaliteten inden for erhvervsaffald

    Retvisende data om affald og affaldsstrømme er af stigende interesse, både på kommunalt, regionalt og nationalt niveau, også set i lyset af det styrkede affaldstilsyn, som træder i kraft i 2025. Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen samarbejder i den forbindelse om projektet "Datadrevet omstilling til Cirkulær økonomi" under den Fælles Offentlige Digitaliseringsstrategi (FODS). Et delelement herunder har været at afdække datakvaliteten af erhvervsaffald, med særlig fokus på datatilblivelsen og den efterfølgende berigelse af data. Rambølls analyse af erhvervsaffaldsdata peger på en række interessante anbefalinger, til hvordan datakvaliteten kan forbedres. Hovedparten af anbefalingerne er allerede blevet, eller ved at blive omsat til konkrete indsatser, bl.a. i regi af det Nye ADS System. Data om affaldsstrømme af høj kvalitet er en hjørnesten i en cirkulær omstilling og Miljøstyrelsen er glade for de resultater parterne i fællesskab leverer.

    Læs rapporten her

     

    Projektet er ikke en succes uden jer! For at projektet kan imødekomme alle de behov og dele den viden, der måtte være inden for affaldsdata, er det afgørende at der er et tæt samarbejde med kommuner og kommunale affaldsselskaber. Vi håber derfor, at så mange kommuner og affaldsselskaber som muligt vil deltage i projektet.

    Tilmelding til Affaldsdataindsats

    Projektet er gratis at deltage i. Der vil blive afholdt status- og arbejdsmøder, samt udsendt orienteringsmeddelelser efter behov.  Vi forventer, at deltagerne bidrager med viden, erfaringer, data og gode spørgsmål. Ved tilmelding til projektet gives adgang til en arbejds- og kommunikationsplatform på teams.  

    Sidst opdateret: 19. december 2024

    Kontakt

    Konsulent

    Thea Fisker

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3203

    E-mail: thfi@kl.dk