Gå til hovedindhold
Høringssvar
Teknik og miljø
Energi

Høringssvar: Udkast til lovforslag om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren

KL har afgivet høringssvar til lovforslaget om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren. Lovforslaget giver blandt andet retningslinjer for finansiering af CO2-fangst og giver kommuner hjemmel til at drive CO2-fangst som ny hovedvirksomhed.

09. aug. 2024
Billede af forbrædningsanlæg
  • Læs op

Indhold

    KL takker for muligheden for at afgive høringssvar til lovforslaget om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren. Lovforslaget giver blandt andet retningslinjer for finansiering af CO2-fangst og giver kommuner hjemmel til at drive CO2-fangst som ny hovedvirksomhed.

    KL anerkender, at Energistyrelsen med lovforslaget har taget højde for flere af de indvendinger, som KL sammen med andre brancheforeninger har fremsat ved høringen om lovforslag om delvis gennemførelse af grøn skattereform for industri mv. fra Skatteministeriet i februar 2024.

    KL har tidligere udtrykt bekymring over de manglende økonomiske incitamenter til at lave CO2-fangst, særligt på affaldsanlæg. Nærværende lovforslag adresserer dette ved at sætte retningslinjer for finansiering af CO2-fangst, herunder mulighederne for at få indtægter fra sparede CO2-kvoter og afgifter, salg af klimakreditter og salg af CO2 til anvendelse.

    Derudover anerkender KL, at kommunale selskaber får hjemmel til at etablere CO2-fangst som en ny hovedvirksomhed, samt at kommuner får mulighed for at indskyde egenkapital i CO2-fangstprojekter og stille lånegaranti for projekterne.

    KL bemærker, at KommuneKredit bør få klar hjemmel til at finansiere anlægsinvesteringer i kommunale CO2 fangstselskaber for at give selskaberne økonomisk mulighed for at opstille og drive CO2-fangst. Derudover gør KL opmærksom på, at selskabernes incitament til at opstille CO2-fangstanlæg også er relateret til  ordelingen af klimagevinsten mellem ejer- og kundekreds, hvilket opgøres i Energistyrelsens Energi- og CO2-regnskab.

    I forbindelse med udarbejdelse af vejledning af de konkurrencefremmende tiltag for kommunernes udbud af det forbrændingsegnede affald efterlyste KL smidigere rammer for CO2-fangst. CO2-fangst fremgår ikke som et evalueringskriterium af vejledningen i dag. KL opfordrer på den baggrund til, at evalueringskriterierne tilpasses de nye rammebetingelser for CO2-fangst, så kommunerne får bedre mulighed for at bidrage til CO2 fangst ifm. udbud af det forbrændingsegnede affald.

    KL ser frem til at fortsætte det konstruktive samarbejde med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen i det videre arbejde med at fremme CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren.

    Dokumenter

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Isak Dyrløv Klindt

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3874

    E-mail: idkl@kl.dk