Gå til hovedindhold
Høringssvar
Affald
Teknik og miljø

Høringssvar: Bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter

KL har modtaget udkast til bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter. Bekendtgørelsen udmønter miljøbeskyttelseslovens hjemler til at fastsætte regler for et udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter i form af et oprydningsansvar. KL ser generelt positivt på forslaget.

29. maj 2024
  • Læs op

Indhold

    KL's høringssvar til bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter

    KL har modtaget udkast til bekendtgørelse om udvidet producentansvar for visse engangsplastprodukter. KL takker for muligheden for at kommentere på bekendtgørelsen.

    Det har desværre ikke været muligt for KL at foretage en politisk behandling af høringssvaret inden for høringsfristen. Derfor tages der forbehold for den efterfølgende politiske behandling af høringssvaret.

    Bemærkninger til bekendtgørelsen

    Kommunerne har en stor opgave med at indsamle affald fra offentlige indsamlingssystemer og henkastet affald fra offentlige arealer. KL hilser det derfor velkomment, at oprydningsansvaret udvides til at omfatte yderligere syv affaldstyper udover cigaretskodder, således at kommunerne fremover kompenseres for indsamlingen og oprydningen af de otte affaldstyper. Samtidigt håber KL selvfølgelig, at overvæltningen af omkostningerne til producenterne vil betyde øget opmærksomhed og nye løsninger for at minimere brugen af engangsplastprodukter. KL gør i den forbindelse opmærksom på, at det er i alles interesse at minimere antallet af free-riders, der undlader at registrere sig hos Dansk Producentansvar, hvorfor der fra Miljøstyrelsens side bør være særlig opmærksomhed på en indsats overfor dem.

    KL ser positivt på, at den nye opgørelse ”Renholds- og omkostningsanalyse jf. Engangsdirektivets oprydningsansvar” i højere grad kompenserer kommuner for de faktiske omkostninger til oprydning og renhold end den tidligere analyse gjorde.

    KL vil desuden gerne gøre opmærksom på, at nikotinposer er et stort og stigende problem som henkastet affald, da de både er besværlige at samle op samt skader naturen. Selvom nikotinposerne ikke er omfattet af engangsplastdirektivet opfordres ministeriet til at tilføje nikotinposerne til listen over affaldstyper, hvor producenterne betaler for oprydningen. Det burde være relativt let at implementere, når producentansvaret for de otte engangsplastprodukter er på plads.

    Men hensyn til bekendtgørelsens økonomiske konsekvenser for kommunerne, henvises til KL’s økonomiske høringssvar.

    Dokumenter

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Julie Bülow Appelqvist

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3294

    E-mail: jbap@kl.dk