Høringssvar: Ændringer af bestemmelser om forældrerettigheder i lov om folkeskolen
KL modtog den 4. april 2024 udkast til ændringer af bestemmelser om forældrerettigheder i lov om folkeskolen
KL takker for muligheden for at give høringssvar.
KL deler intentionen i lovforslaget om at give hjemmel til, at kommunalbestyrelsen efter anmodning fra en forælder, som opholder sig på et krisecenter sammen med sit barn, midlertidigt kan fratage den anden forælders rettigheder efter folkeskoleloven. Bestemmelsen er møntet på tilfælde, hvor det kan godtgøres, at opholdet skyldes vold eller trusler om vold fra den anden forælder, og hvor forælderen, der opholder sig på krisecenteret af sikkerhedsmæssige hensyn, ønsker at foretage et skoleskift for sit barn m.h.p. at hemmeligholde opholdsstedets placering og barnets skolegang.
KL bifalder også, at indgrebet i en forælders rettigheder i forhold til eget barn højest vil kunne fratages i 6 måneder, og at indgrebet vil falde bort, hvis der inden dette tidspunkt er truffet afgørelse om midlertidig eller endelig placering af forældremyndigheden hos den ene forældre efter forældreansvarsloven, eller hvis barnet fraflytter krisecenteret eller § 110-tilbuddet.
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at idet alle rettigheder i hen-hold til folkeskolelovens § 54, stk. 1, 1. pkt., med afgørelsen vil blive frataget, vil den anden forælder heller ikke længere medvirke til eller få øvrige oplysninger om barnets skolegang. Ifølge lovforslaget skønnes dette nødvendigt for at hemmeligholde, hvilken skole eleven nu bliver indskrevet på, og herunder elevens opholdssted.
KL peger i tilknytning hertil på, at den forælder, som midlertidigt får ophævet sin forældremyndighed, mister mulighed for at have indflydelse på også mere vidtgående beslutninger vedr. barnets skolegang i forhold til blandt andet specialskole, hjemmeundervisning (hjemtagelse af undervisningen), valg af ungdomsuddannelse, praktikforløb og beskæftigelse i stedet for skolegang efter paragraf 9 eller 33 (med tiden også juniormesterlære) eller at gå et klassetrin om. Det bør overvejes, om der kan findes løsninger, som reducerer ikke-tilsigtede potentielle negative konsekvenser af ophævelsen af forældrerettighederne i relation til visse af disse beslutninger.
KL opfordrer desuden til, at intentionerne i lovforslaget også medtænkes i øvrig lovgivning, herunder på dagtilbuds- og fritidstilbudsområdet og at der er i lovgivning på socialområdet med tilsvarende betydning for forældrerettigheder.