Ny VIVE-rapport: Der er store gevinster ved det danske kommunestyre
Danmark ligger internationalt helt i top, når det gælder decentralisering til kommuner og samarbejdet mellem det centrale og decentrale niveau. Det viser en ny stor rapport fra det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.
Hvad kendetegner det danske kommunestyre? Og hvilken betydning har det for borgerne, velfærden og økonomien i Danmark?
De spørgsmål besvarer det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, i en ny stor rapport, der offentliggøres i dag.
Rapporten viser bl.a., at de offentlige udgifter i Danmark er de mest decentrale i OECD, og at de danske kommuner har stor indflydelse på det nationale niveau og store lokale frihedsgrader sammenlignet med vores naboland Sverige.
Det er ikke mindst takket være et aftalesystem mellem kommuner og stat, der bygger på forudsigelighed, faste regler og procedurer. Systemet sikrer, at danske kommuner – sammenlignet med de svenske – er langt bedre afskærmet mod skiftende konjunkturer og markant mindre styret gennem øremærkede bloktilskud.
I KL glæder formand Martin Damm sig over rapportens fund:
”Jeg er glad for at få bekræftet, at det danske kommunestyre og aftalesystem på mange måder er en stor gevinst for borgerne, velfærden og den danske økonomi. Det er meget vigtig viden i en tid, hvor presset på lokaldemokratiet er stort,” siger han.
Han minder samtidig om, at den danske model ikke skal tages for givet:
”Vi skal ikke længere end over Øresund for at se en svensk model, hvor de ting, vi godt kan tage for givet her i Danmark, slet ikke eksisterer i samme grad. Vi har derfor – både i kommunerne og på Christiansborg – et stort ansvar for at værne om de kommunale frihedsgrader, lokaldemokratiet og aftalesystemet. Ikke mindst i de kommende år, hvor vores velfærdsmodel bliver udfordret på en række parametre.”
Frihed og stabilitet kommer med forpligtelse
Rapporten viser, at Danmark internationalt ligger allerforrest, når det gælder decentraliseringen til kommuner og samarbejdet mellem det centrale og decentrale niveau.
Med decentraliseringen kommer dog et ansvar, som ifølge KL-formanden skal tages meget alvorligt:
”Med den lokale frihed og den økonomiske stabilitet kommer en fælles forpligtelse for os i kommunerne til at samarbejde om at overholde de aftalte økonomiske rammer. Det skal vi være os bevidste,” siger Martin Damm og fortsætter:
”Samtidig har Christiansborg et stort ansvar for ikke at skabe usikkerhed om de økonomiske rammer. Vi kommuner skal kunne regne med, at de rammer, vi aftaler, er de gældende – og ikke pludselig forandrer sig mærkbart.”
Martin Damm påpeger desuden, at rapportens resultater ikke betyder, at den danske model er perfekt:
”Ingen systemer er uden fejl. Heller ikke det danske. Det skal vi selvfølgelig hele tiden have en samtale om – både med os selv og med Christiansborg. Man kunne for eksempel spørge, om budgetloven skal være helt så firkantet som i dag. Eller om man kunne give kommunerne større frihedsgrader i fastlæggelsen af skatten, sådan som man har det i Sverige.”
Rapporten er udarbejdet af VIVE for KL. Rapportens resultater præsenteres nærmere på Kommunaløkonomisk Forum 2025, der finder sted i morgen og fredag, den 16. og 17. januar.