Gå til hovedindhold
Debatindlæg

Kronik: Den kommunale vejrudsigt for 2025 siger reformstorm

Kommunerne står midt i orkanens øje som omdrejningspunktet for de mange reformer, Folketinget vedtog sidste år, og som nu skal oversættes til den lokale virkelighed. Sådan skriver Martin Damm og Peter Rahbæk Juel i en fælles kronik.

16. jan. 2025

Indhold

    Af Martin Damm og Peter Rahbæk Juel, formand og næstformand i KL

    Tirsdag den 18. november 2025 ringer klokkerne ind på valgstederne. For her går danskerne til stemmeurnerne, når der afholdes kommunalvalg.

    Men går man og tror, at vi i de 98 byråd og kommunalbestyrelser bare skal bruge 2025 på at trille tommelfingre, mens vi venter på vælgernes dom, tager man fejl.

    For tager man et blik på den kommunale vejrudsigt for 2025, viser prognosen først og fremmest én ting: Reformstorm. 

    I kommunerne står vi nemlig midt i orkanens øje som omdrejningspunktet for de mange reformer, regeringen og Folketinget vedtog sidste år, og som nu skal oversættes til den kommunale virkelighed.

    På stort set alle velfærdsområder skal vi i løbet af 2025 gennemføre gennemgribende forandringer i borgernes lokale hverdag. På én og samme tid.

    Der er en ældrereform. En grøn trepart. En sundhedsreform. En folkeskoleaftale. Nye bæredygtige rammer på socialområdet. 

    Og så venter vi stadig på en beskæftigelsesreform, der forhåbentlig laver en gennemgribende forenkling af området uden samtidig at spare milliarder på beskæftigelsesindsatsen.

    Brug for Christiansborgs opbakning

    2025 står med andre ord i reformernes tegn. For sjældent har vi i kommunerne skulle omsætte så mange reformer til lokal handling på én gang.

    Det bliver en kolossal opgave. Selv for os i kommunerne, der har som fast metier at gøre landspolitik til lokal virkelighed til gavn for borgerne.

    Men hvis der er nogen, der kan lykkes, er det os.

    Det kræver dog, at vi fra start i alle byråd tager lederskabet på os, træffer de nødvendige beslutninger og sætter en klar retning for medarbejdere og ledere. Også selvom vi er i et valgår.
     
    Det kræver også, at regeringen og Folketinget giver os ro og arbejdsrum. For når vi skal gøre de mange reformer til virkelighed, kommer vi undervejs til grundlæggende at ændre rigtig mange danskeres hverdag og den velfærd, de kender.

    Og som det er med store forandringer, er det langt fra sikkert, at alle borgere fra dag 1 vil være glade for dem. Og der vil helt sikkert også være lokale bump undervejs.

    Her er det vigtigt, at man fra Christiansborgs side bakker op om vores arbejde og ikke slår os i hovedet, hver gang en enkeltsag bliver bragt op i medierne. Det gælder igen ikke mindst i et valgår.

    Kræver økonomi og medarbejdere

    Der er ingen tvivl om, at de mange reformer hver især indeholder gode ting, som kan bidrage til at give borgerne en bedre velfærd.

    Men det betyder ikke, at det i 2025 er slut med svære valg og prioriteringer i vores velfærdssamfund.

    Sidste år landede vi en økonomiaftale med regeringen, der markerede et sporskifte, hvor kommunerne under ét for første gang i mange år fik mulighed for at udvikle den nære velfærd.

    Men selvom vi fik et løft, kan én økonomiaftale ikke rette op på mange års stram styring af den kommunale økonomi. Og slet ikke, når borgernes forventninger til velfærden kun er stigende.

    Derfor er det afgørende, at regeringen og Folketinget i 2025 holder fast i sporskiftet og fortsat er parat til at investere i velfærden. Ja, det er sådan set en forudsætning for, at vi kan omsætte de mange reformer til konkrete forbedringer på i ældreplejen, folkeskolerne og de andre steder i den lokale velfærd.

    En anden forudsætning er, at vi har medarbejdere nok til de nye opgaver. Og her er det ingen hemmelighed, at vi står med store rekrutteringsudfordringer. Alene på ældreområdet risikerer vi at mangle 23.000 SOSU-medarbejdere om ti år.

    Derfor er det nødvendigt, at vi som samfund for alvor i 2025 tager livtag med spørgsmålet om, hvordan vi kan skaffe hænder nok til vores velfærd – og hvordan vi prioriterer de hænder, vi nu engang har. 

    Kan civilsamfundet i højere grad spille en større rolle i vores velfærdssamfund? Bør vi bruge mere velfærdsteknologi? Og skal vi tiltrække mere international arbejdskraft?

    Det er ikke lette politiske spørgsmål. Men lader vi stå til, risikerer vi, at der om få år ikke er ansatte nok til at give os en værdig pleje og omsorg, når vi bliver gamle. Og dér må vi aldrig ende.

    Der er ingen tvivl om, at 2025 bliver endnu et afgørende år for den nære velfærd. Og midt i reformstorm og rekrutteringsudfordringer står kommunerne. 

    Klar til at tage ansvar og finde løsninger. Som vi altid har gjort.

     

    Kronikken er bragt i Avisen Danmark den 16. januar 2025.

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk