Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Børn og unge
Nyhed

KL om Trivselskommissionens rapport: Der er brug for, at vi løfter i flok

Trivselskommissionen har i dag fremlagt sine anbefalinger til, hvordan man kan forebygge og afhjælpe mistrivsel blandt børn og unge. I KL tager formand for Børne- og Undervisningsudvalget Christina Krzyrosiak Hansen godt imod rapporten og opfordrer til et bredt samarbejde om udfordringerne.

25. feb. 2025

Indhold

    Regeringens Trivselskommission har i dag fremlagt sin rapport. Rapporten kommer blandt andet med en række anbefalinger til, hvordan børn og unges mistrivsel og sårbarhed kan forebygges og afhjælpes.

    I KL byder formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Christina Krzyrosiak Hansen, rapporten meget velkommen:

    ”Selvom de fleste børn og unge heldigvis har det godt, er der desværre stadigt flere, der kæmper med ensomhed, dårligt selvværd og meget andet. Det skal vi tage ekstremt alvorligt, og derfor byder jeg også kommissionens vigtige arbejde meget velkommen,” siger hun og fortsætter:

    ”Som kommissionen helt rigtigt peger på, handler det ikke om, at børn og unge skal være lykkelige hele tiden. Men som samfund er det en af vores allerfineste og vigtigste opgaver at give vores børn og unge den ballast, der gør, at de har appetit på livet, lyst til at lære og er rustede til at stå imod, når tilværelsen bliver svær.”

    Derfor kan udfordringerne ifølge Christina Krzyrosiak Hansen også kun løses i et bredt samarbejde:

    ”Udfordringerne handler om alle aspekter af børn og unges hverdag. Derfor er det her heller ikke en opgave, nogen skal stå alene med. Skal vi lykkes, skal vi som samfund løfte i flok og samarbejde på alle niveauer – politikere, forældre, ledere, lærere, pædagoger, psykologer og frivillige i foreningslivet for bare at nævne nogle. I kommunerne er vi helt klar til dialog, samarbejde og til at tage ansvar.”

    Væk fra diagnosetænkning

    Rapporten anbefaler blandt andet, at vi som samfund får ”et nyt sprog for trivsel”, der ikke taler om mistrivsel som en sygdom og med et sprog, der stammer fra sundhedsvæsenet og psykiatrien.

    Den anbefaling vækker stor genklang hos Christina Krzyrosiak Hansen:

    ”Børn og unge, der ikke har det godt, skal have den hjælp, de behøver. Diagnoser skal ikke være adgangsbilletten til hjælpen. Vi skal tage udgangspunkt i det enkelte barn og unge menneskes behov, og hvad de kæmper med i hverdagen. Skal vi lykkes med det, kræver det både en kulturændring og en lovgivning, der ikke spænder ben.”

    Kig på prøver og mobiltelefoner i folkeskolen

    Blandt rapportens mange gode anbefalinger hæfter formanden for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg sig også anbefalingen om at justere prøvetrykket i folkeskolen og kigge kritisk på børn og unges brug af smartphones.

    ”Mange børn og unge er tynget af præstationspres. Derfor er det oplagt at kigge på prøverne i folkeskolen, når vi i forbindelse med folkeskoleaftalen skal forny indholdet af fagene. For selvom vi selvfølgelig stadig skal have eksamener og prøver, er der ingen grund til at have prøver bare for prøvernes skyld,” siger hun og afslutter:

    ”Vi deler også ambitionen om, at børn ikke går i skole for at sidde hele dagen med næsen i en smartphone. Det er noget, vi allerede arbejder med i skoler og kommuner. Og vi tager selvfølgelig også gerne imod al den hjælp, vi kan få på den front.”
     

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk