Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Børn og unge
Uddannelse

Afgørende vigtigt med attraktive ungdomsuddannelsestilbud til alle unge i hele landet

Unge i hele landet skal have adgang til attraktive ungdomsuddannelser, som viser dem en bredere vifte af muligheder for videre uddannelse. Derfor er det rigtig godt, at der langt om længe bliver set grundlæggende på ungdomsuddannelsessystemet, lyder det fra KL.

19. feb. 2025
  • Tegnsprog

Indhold

    Med en ny aftale om ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse er der banet en vej for, at unge i hele landet får adgang til attraktive ungdomsuddannelser. Den nye epx kommer til at give eleverne en kombination af praktisk og boglig undervisning samtidig med, at de befinder sig i et attraktivt og stærkt ungdomsmiljø – i nærheden af hvor de bor. 
     
    ”Jeg er glad for, at vi nu står med en reform af ungdomsuddannelserne, som er langt mere på de unges præmisser. Hvor vi kan få skabt nogle stærke ungdomsmiljøer overalt i landet, som giver plads til langt flere unge. Og som samtidig i langt højere grad baner vejen til de vigtige velfærdsuddannelser. Fra KL’s side ser vi meget frem til at gå i dialog med regeringen om, hvordan vi så omsætter de store ambitioner fra papir til de unges hverdag,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg og peger på, at det er godt, at der også bliver taget særligt hensyn til ø-kommunerne, som kan have særlige udfordringer i forhold til ungdomsuddannelserne. 
     
    Med aftalen nedsættes en ekspertgruppe, som bl.a. skal se på, hvordan man kan hæve det faglige niveau på stx samt, hvordan vi får flere elever på stx til at søge mod professionsuddannelserne.
     
    ”Vi har brug for, at langt flere unge får øjnene op for uddannelserne til fx pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver, så vi også i fremtiden kan give alle borgere gode og kvalificerede velfærdstilbud. Derfor er det helt afgørende, at det almene gymnasium bliver langt bedre til at sende unge i retning af professionshøjskolerne,” siger KL-udvalgsformanden.

    Tag de gode erfaringer fra 10. klasse med

    Med aftalen nedlægges den kommunale 10. klasse fra 2030. Christina Krzyrosiak Hansen peger på, at de mange gode erfaringer med 10. klasse bør være et vigtigt grundlag for udformningen af den nye epx-uddannelse.

    ”Der bliver over hele landet lagt rigtig mange gode kræfter i skabe 10. klassestilbud, som er gode og udvikler de unge, så de er klar til næste skridt i livet. Det er vigtigt, at de gode erfaringer og kræfter anerkendes og får en solid plads i den nye epx.”

    Retskrav til FGU må ikke gå ud over de mest sårbare unge

    Det er også aftalt at etablere retskrav til FGU for unge, der ikke har bestået folkeskolen eller er frafaldet på uddannelsestilbud. Hertil kommer en mulighed for at blive visiteret til FGU for unge, der på anden vis ikke er klar til en ungdomsuddannelse. 
     
    ”Vi kommer til at holde nøje øje med, hvordan retskravet til FGU bliver udformet. FGU’en er sat i verden for at være et sted, der kan hjælpe ofte sårbare unge godt videre i livet. Det er dem, vi skal have fokus på. Derfor skal vi passe på med i for høj grad at gøre FGU til et sted for unge, der allerede har redskaberne,” siger Christina Krzyrosiak Hansen. 

    Links

    Kontakt

    Pressechef

    Line Oxholm Thomsen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3536

    E-mail: lnt@kl.dk