Kontakt
Morten Christensen
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3689
E-mail: moch@kl.dk
Nyt risikobillede giver os et godt overblik over truslerne. Men vi har brug for at få det oversat til den lokale virkelighed i kommunerne, lyder det fra KL-udvalgsformand. Risikobilledet understreger derudover behovet for investeringer i det lokale beredskab.
Torsdag har Styrelsen for Samfundssikkerhed fremlagt Det Nationale Risikobillede 2025.
Risikobilledet leverer et overordnet overblik over de skærpede trusler, vi som land skal være klar til at håndtere over de næste fem år. Bl.a. er der fokus på de sikkerhedspolitiske trusler, klimaforandringer, energimangel og cyberangreb.
I KL tager formand for Klima- og Miljøudvalget, Johannes Lundsfryd Jensen, positivt imod det nye risikobillede.
”I en mere usikker, utryg og ustabil verden skal danskerne kunne regne med, at vi lokalt kan skabe tryghed og sikkerhed, hvis krisen pludselig rammer. Derfor er det et godt første skridt, at vi nu har fået et nationalt risikobillede. Det er noget, vi længe har presset på for, og derfor glæder det mig også, at regeringen har lyttet.”
Risikobilledet indeholder imidlertid ikke klare rammer for kommunernes beredskabsplanlægning. Derfor er der ifølge Johannes Lundsfryd Jensen fortsat brug for mere information fra de statslige myndigheder:
”Nu har vi brug for at få oversat de store linjer i risikobilledet til den lokale virkelighed i kommunerne. Hvilke konkrete scenarier skal vi fx være forberedt på at håndtere? Og hvor længe skal vi have et beredskab til at passe på vores ældre og sårbare borgere, hvis fx elnettet eller vandforsyningen bliver kappet? De spørgsmål mangler vi fortsat svar på.”
Det nye risikobillede konkluderer, at den sikkerhedspolitiske udvikling de seneste år bevirker, at Danmark nu står over for et mere alvorligt og sammensat risikobillede end tidligere.
Derfor fremhæver Johannes Lundsfryd Jensen også behovet for investeringer i det lokale beredskab:
”Når truslerne mod Danmark bliver flere og farligere, stiller det selvfølgelig større krav til det lokale beredskab i kommunerne. Derfor er der også brug for, at man nationalt investerer markant i at styrke hele vores samfunds robusthed. For vi må ikke ende i en situation, hvor vi i kommunerne er tvunget til at prioritere mellem kernevelfærd og sikkerhed,” siger han.