Kontakt
Morten Christensen
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3689
E-mail: moch@kl.dk
Et unikt lokalt partnerskab har betydet, at Thyborønmøllen er blevet en fælles vindersag for både den grønne omstilling, borgerne og erhvervslivet. Derfor er Lemvig Kommune vinderen af KL’s årlige Klimapris.
Der var her til eftermiddag stor jubel på scenen til KL’s Klima & Miljø Topmøde. Her blev det nemlig afsløret, at det er Lemvig Kommune, der vinder KL’s Klimapris 2025.
Lemvig Kommune vinder årets klimapris for kæmpevindmøllen ved Thyborøn Havn. En vindmølle, der er blevet til virkelighed gennem et unikt lokalt partnerskab mellem lokalbefolkningen, Lemvig Kommune, Thyborøn Havn og Vestas.
Partnerskabet betyder, at 2.800 lokale borgere nu hver især ejer en andel af vindmøllen og får det meste af overskuddet.
Klimaprisen blev uddelt af formand for KL’s Klimahandlingsudvalg, Frank Schmidt-Hansen. Han hylder årets vinder:
”Det er ingen hemmelighed, at alle ikke er lige begejstrede over udsigten til vindmøller i den famøse baghave. Derfor er det også dybt imponerende at se, hvordan man i Lemvig er lykkedes med at knække koden og gøre Thyborønmøllen til en fælles vindersag for både kommune, borgere og erhvervsliv,” siger Frank Schmidt-Hansen og fortsætter:
”Vindmøllen i Thyborøn er et fantastisk eksempel på, hvad lokal involvering, medejerskab og opbakning kan betyde for den grønne omstilling. Her viser Lemvig Kommune virkelig vejen, og derfor er de også en helt fortjent vinder af årets klimapris.”
Lemvig Kommune vinder KL’s klimapris 2025 i et stærkt finalefelt, der foruden Lemvig også består af Thisted og Vejle Kommune.
Thisted Kommune er nomineret for Klimaalliancen Thy, hvor man i samarbejde med bl.a. det lokale erhvervsliv og landbrug er lykkes med at finde CO2-reduktioner på 150.000 tons – bl.a. ved at udtage 1630 hektar lavbundsjord og udrulle fjernvarme til 5 landsbyer.
Vejle Kommune er nomineret for klimalandsbyen Vandel, der på tre år bl.a. har formået af reducere byens CO2-udledning med 32 procent.
”Det er dybt inspirerende og motiverende at se, hvordan kommunerne lokalt har formået at skabe nogle helt unikke grønne fællesskaber. Det viser virkelig, hvordan lokal klimahandling i dén grad kan flytte grønne bjerge, og hvorfor vi ikke kommer uden om kommunernes klimaindsatser, hvis vi som land skal i mål med den grønne omstilling,” siger en glad Frank Schmidt-Hansen.
Det er 4. gang, at KL’s klimapris bliver uddelt. Med klimaprisen ønsker KL at hylde, indsamle og udbrede viden om alle de stærke kommunale klimaindsatser, der lokalt visen vejen mod en grønnere og mere bæredygtig verden.