Gå til hovedindhold
Nyhed
Klima
Teknik og miljø

Johannes Lundsfryd i topmødetale: Vi har brug for den grønne omstilling

Den grønne omstilling skal både redde klimaet og sætte os fri fra de kræfter, der vil os det ondt. Skal vi lykkes, kræver det samarbejde, investeringer og tæt inddragelse af borgerne. Sådan lød budskabet, da Johannes Lundsfryd Jensen åbnede KL’s Klima & Miljø Topmøde 2025.

24. apr. 2025

Indhold

    Den grønne omstilling har ikke længere kun et langsigtet formål i forhold til klodens beståen. Den er en vigtig del af vores sikkerhedspolitik.

    Sådan lød budskabet fra KL’s Klima- og Miljøudvalgsformand, Johannes Lundsfryd Jensen, da han torsdag formiddag indtog scenen på KL’s Klima & Miljø Topmøde 2025 for at holde sin åbningstale.

    ”Det har aldrig været vigtigere at gøre os fri af fossile brændsler og de lande, de binder os til. Vi har længe arbejdet på at skabe alternativer til gas, kul og olie. Nu skal vi skabe dem endnu hurtigere. Bæredygtighed og konflikt – udfordringerne er forskellige, men svaret er det samme: Vi har brug for den grønne omstilling,” sagde Johannes Lundsfryd Jensen fra talerstolen.

    Samtidig pointerede han, at både borgere og lokalsamfund skal tæt inddrages i arbejdet:

    ”Der kommer til at ske store forandringer i Danmark. Med enhver forandring følger behovet for at have borgerne med. Hvis borgerne skal give helhjertet opbakning og følgeskab til grøn omstilling, kræver det af os, at vi lytter, giver plads til debatter og er villige til at give reel indflydelse. Borgerinddragelse og følgeskab er ikke en hyggelig mulighed – det er en bydende nødvendighed. Det er dér, den demokratiske samtale finder sted.”

    Brug for store investeringer i klimasikring

    I sin tale kom Johannes Lundsfryd Jensen også ind på den nye rapport om klimasikring, som DTU har udarbejdet for KL og Klimaalliancen.

    Rapporten viser, at stormfloder kan koste Danmark over 200 milliarder kroner frem mod 2124, og KL’s Klima- og Miljøudvalgsformand understregede derfor også behovet for handling:

    ”Der er brug for meget store og langsigtede investeringer for at beskytte danskerne, vores hjem og vores ejendomme mod klimaforandringerne. Alle redskaber skal i brug. Også staten skal bidrage, ikke mindst når det handler om de nationale og gigastore klimasikringsprojekter,” påpegede Johannes Lundsfryd Jensen og slog fast:

    ”Det er ikke billigt at omstille os og sikre os. Men det er endnu dyrere at lade være.”

    Grøn trepart kræver fælles fodslag

    Johannes Lundsfryd Jensen brugte også talen til at fremhæve den grønne trepart og det vigtige arbejde, de 23 lokale treparter nu står overfor:

    ”Grøn Trepart viser os i den grad, at vi kan vinde mere, end vi taber: Nok afgiver vi 10 % af vores areal. Men de 10 % giver vi tilbage til natur og skov. Nok får vi mennesker mindre plads, men vi bliver et større land for sjæl og klima. Og vi gør det på en måde, hvor vi fortsat har et stærkt dansk landbrug, samtidig med at vi får mange flere træer, langt flere vådområder og meget mere liv i vores farvande,” lød det fra talerstolen.

    Johannes Lundsfryd Jensen påpegede samtidig, at hvis man lokalt skal lykkes med opgaven, kræver det samarbejdsvilje og kompromisvillighed fra alle parter. Heldigvis er fundamentet godt:

    ”Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak for det stærke samarbejde til Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Vi har en stærk fælles forståelse af, at vi kun lykkes, hvis vi bøjer os mod hinanden og finder fælles fodslag. At ingen parter får det præcis, som vi gerne vil have. Alle må give noget til fordel for målet: Nemlig at skabe et bedre klima.”

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk