Kontakt
Line Oxholm Thomsen
Kommunikation
Telefon: +45 3370 3536
E-mail: lnt@kl.dk
Når vi kigger på digitale løsninger i ældreplejen, bør vi få øje på både den tid, de frigiver, og mulighederne, de skaber. På den måde sikrer vi, at vores borgere får den bedst mulige pleje – både nu og fremover.
Af Anders Winnerskjold, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for ældreområdet
Menneskelig omsorg og teknologi. Forebyggelse og computerskærme. Fysisk form og digitale træningstilbud.
Synes du, de lyder som hinandens modsætninger? Så er du nok ikke alene. For den gode ældrepleje handler jo netop om nærvær og relationer – og står det ikke i kontrast til skærmkontakt og sensorer?
Spørger man de kommuner, der allerede har taget de første skridt med forskellige velfærdsteknologier, taler erfaringerne sine tydelige sprog: At de har et enormt stort potentiale som supplement til fremtidens pleje af vores ældste borgere.
Et supplement, som hverken kan eller skal erstatte den menneskelige kontakt – men som kan skabe mere frihed til at dyrke den. Til glæde for både de ældre og for medarbejderne.
En vigtig del af fremtidens ældrepleje handler om forebyggelse – og at vi skal styrke borgerne i at leve det liv, de ønsker, i så lang tid som muligt.
Netop det kan teknologien hjælpe os med.
Blandt andet kan sensorer i hjemmet og skærmbesøg med borgerne bruges til at skabe mere tryghed, frihed og uafhængighed i dagligdagen.
Vi kan tilbyde træning på digitale platforme, så flere har mulighed for at genvinde – eller bevare – deres fysiske funktioner.
Og vi kan bruge teknologien til at opdage sygdomme og funktionsnedsættelser så tidligt som muligt.
Nøgleordet er indsatser, der er med til at forhindre, at små problemer udvikler sig til alvorlige tilstande.
Så vi kan forbedre borgernes livskvalitet og samtidig udsætte behovet for pleje. Til gavn for både den enkelte og samfundet.
Samtidig kan teknologien også hjælpe dem, som arbejder i hjemmeplejen og på landets plejehjem.
For der hersker næppe tvivl om, at manglen på arbejdskraft er stor, og at vi både mangler medarbejdere og har svært ved at rekruttere.
Derfor skal vi også passe på dem, vi har, og bruges deres tid bedst muligt – og her kan velfærdsteknologien være en hjælpende hånd i hverdagen.
Dosispakket medicin kan eksempelvis frigive dyrebar tid, mens dokumentationsopgaverne kan klares meget hurtigere med teknologiske løsninger.
Så medarbejderne kan fokusere på det, som er allervigtigst: den nære omsorg og relationen til borgerne.
Derfor skal fremtidens ældrepleje følge med tiden. For i en virkelighed med flere og flere ældre og et samtidigt større behov for medarbejdere til at give pleje og yde omsorg – så har vi simpelthen ikke råd til at lade være.
Lad os tænke ud af boksen, og gå nysgerrige, undersøgende og handlende til værks, så vi finder nye, kloge måder at bruge teknologien på.
Lad os samarbejde, dele de gode erfaringer på tværs af kommuner og fra nationalt plan få en fælles strategi.
Og lad os se muligheder frem for modsætninger – og gribe alt det, der styrker de ældres livskvalitet, letter medarbejdernes arbejdsvilkår og skaber en ældrepleje med rum til nærhed og omsorg.
Debatindlægget er bragt på NB Ældre den 3. april 2025